Johtajaylilääkäri haluaa turvatarkastukset sairaalaan

Etelä-Karjalan keskussairaalapalon sytyttäjällä oli oma sytytin ja tulitikut. Johtajaylilääkäri Markku Härmä ja Etelä-Karjalan pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhle rajoittaisivat tulentekovälineiden hallussapitoa sairaalassa.

TEEMU SAINTULA

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan keskussairaalan johtajaylilääkäri Markku Härmä haluaa turvatarkastukset sairaalan vuodeosaston potilaille. Hänen mielestään niiden avulla voidaan välttää sairaalapalot. Maanantaina sekavassa tilassa ollut potilas aiheutti vaaratilanteen sairaalassa, kun hän sytytti huoneensa ikkunankarmin tuleen. Potilaalla oli hallussaan oma sytytin ja tulitikut.

– Meillä on ollut potilaiden sytyttämiä paloja kerran vuodessa. Se on liian paljon, Härmä huokaa.

Härmän mielestä sairaala voisi tehdä vuodeosastoille tuleville samanlaisen turvatarkastuksen kuin lentokenttien väki tekee lentomatkustajille. Turvatarkastuksen tarkoituksena olisi ottaa haltuun tulentekovälineet epätasapainoisilta potilailta.

Härmän ajatus tulentekovälineiden rajoittamisesta sairaalassa saa kannatusta pelastuslaitokselta.

– Tulentekovälineet ja tupakat voisi kerätä johonkin tiettyyn säilöön määrätynlaisilta potilasryhmiltä, Etelä-Karjalan pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhle pohtii.

Keskussairaalan yhdeksännessä kerroksessa alkanut palo havaittiin maanantaiaamuna vähän kahden jälkeen. Sairaalan automaattinen hälytysjärjestelmä ilmoitti palosta. Osastolla työvuorossa olleet erikoissairaanhoitajat saivat tulen sammumaan ennen kuin palokunta ehti paikalle.

– Potilas oli ollut yöllä sekavassa tilassa. Hän ei tiedä, mitä on tehnyt.

Härmä ei halua kertoa enempää yksityiskohtia potilaasta tai hänen taustastaan.

Osastolla on vuodehoidossa syöpää ja sisätauteja sairastavia potilaita. Maanantaiaamuna potilaita oli huoneissa 25. Lisäksi käytävällä oli vuoteessa yksi potilas ja aulassa yksi lisää. Härmän mukaan osastolla on aina kaksi hoitajaa.

Westerstråhle kehuu sairaalan väkeä nopeasta ja asiallisesta sammutustyöstä. Hän sanoo, että sairaalan väellä on hyvät valmiudet kohdata tällaisia tilanteita.

– Pelastuslaitos kouluttaa sairaalan väkeä. Lisäksi heillä on omaa koulutusta.

KUVATEKSTI

es-arkisto/tiina räikkönen

Yöllinen palonalku oli keskussairaalan yhdeksännessä kerroksessa.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula