Categories
Artikkelit

Joutseno jäi lievästi plussan puolelle

ANNE KOTIHARJULAPPEENRANTA. Joutsenon kaupungin viimeinen oma tilinpäätös jäi lievästi ylijäämäiseksi. Entisen Joutsenon kaupunginjohtajan, nykyisen Lappeenrannan apulaiskaupunginjohtajan Kari Korkiakosken mukaan todellinen ylijäämä oli 0,8 miljoonaa euroa.- Ja jos Rauha-Tiurun 1,5 miljoonan euron myyntivoitto otetaan huomioon, ylijäämä on 2,3 miljoonaa euroa.Tilinpäätöksessä komeilee ylijäämänä 21 miljoonaa euroa, mikä selittyy satunnaisiin tuottoihin kirjatulla Joutsenon Energian myyntivoitolla.Kuntaliitossopimuksen mukaisesti Joutsenolle on luvassa vuosittain reilun neljän miljoonan euron investointipotti energiayhtiön myynnistä vielä viideksi vuodeksi.- Viime vuosi oli Joutsenolle investointien vuosi. Nettoinvestoinnit olivat 11,9 miljoonaa euroa. Suurimmat kohteet olivat liikuntahalli ja Rauha-Tiurun alueen kunnallistekniikan rakentaminen, kertoo Korkiakoski.Joutseno velkaantui vauhdilla. Velka kasvoi yli 50 prosentilla eli noin kuudella miljoonalla eurolla.Joutsenon vuosikatetta, 3,8 miljoonaa euroa, Korkiakoski luonnehtii hyväksi. Se ylittää kaksinkertaisesti suunnitelman mukaiset poistot, jotka olivat 1,5 miljoonaa euroa.- Hyvää tulosta selvittää myös tiukka ja hyvin hallittu taloudenpito. Kiitos kuuluu henkilöstölle suuren muutosprosessin läpiviemisestä ja hyvin hoidetusta työstä. Joutsenossa erikoissairaanhoitoon meni rahaa yhdeksän prosenttia edellisvuotta enemmän. Menot ylittivät budjetoidun 270 000 eurolla.Kaupungin työllisyystilanne koheni viime vuonna. Työttömyyden keskiarvo laski edellisvuoden 11,2:sta 10,2:een prosenttiin.Joutsenon verotulot kasvoivat enemmän kuin maassa keskimäärin. Yhteisöverojen tuotto kasvoi peräti 15,8 prosenttia.Henkilöstömenot nousivat 6,4 prosenttia kun ne Lappeenrannassa nousivat 3,6 prosenttia.

Anne Kotiharju

Kirjoittaja: