Lapsiperheiden kesähauskan tuki on nyt tiukassa Lappeenrannassa

Hiekkalinnasta tulee komea satulinna. Sen isäntä koettaa puristaa rahaa yhteistyöyrityksistä. Teemu Kaukonen yrittää saada kaupungilta tukea ja sijaa Huvisataman laitteilleen.

LEENA SALLINEN

Lappeenrannan hiekkalinna on ensi vuonna satulinna. Se tarjoaa pikkulapsille ihmeteltäväksi upeita torneja ja seikkailuja kuninkaan, kuningattaren, turnajaisväen ja satuolentojen seurassa.

Visio esittäytyy vuoden 2009 hiekkalinnan vasta-avatuilla verkkosivuilla. Hiekanveistäjä Kimmo Frosti konkretisoi vision kolmesta miljoonasta kilosta hiekkaa sunnuntaihin 14. kesäkuuta, jolloin vietetään satulinnan avajaisia. Kuudetta kertaa nousevan hiekkalinnan paikka on entinen, Linnoitusniemen kärki.

Hiekkalinnaa ja sen tiluksia isännöi Lappeenrannan seudun yrityspalvelut (LSYP) Oy. Sen toimitusjohtaja Hannu Lappalainen sanoo taloudellisesti tiukan ajan koettelevan myös satulinnaa.

Linnan ja sen oheistoimintojen rahoitukseen tarvittava yhteistyöyritysten tuki kuuluu nyt olevan tiukassa. Aiempaa pienempi on LSYP:n omakin budjetti.

– Hiekkalinnaan yritetään saada erilaisia aktiviteetteja taloudellisten resurssien mukaan, sanoo Lappalainen, mutta vihjaa positiivisiakin yllätyksiä olevan luvassa.

Kulujen säästämiseksi LSYP hoitaa tänä vuonna omin voimin hiekkalinnan hallinnoinnin. Aiemmin yhtiö on ulkoistanut hallinnoinnin yrittäjä Teemu Kaukosen SLT Promotions Oy:lle.

Kaukosen firma on pääosin vastannut Lappeenrannan satama-alueen Huvisatama-toiminnoista. Niistä näyttävin on ollut energiapyöräksikin kutsuttu maailmanpyörä. Se pyöri muutaman kesän Lappeenrannan satamapuistossa ja viime kesän hiekkalinnan vieressä.

Maailmanpyörän kohoamisesta ensi kesänä ei ole varmuutta.

– Sille on paikka anottu entiseen paikkaan hiekkalinnan viereen, mutta päätöksiä ei ole tehty, sanoo Kaukonen.

Hän hakee paikkaa myös muutamalle uudelle Huvisataman laitteelle. Satamatorin seutuville olisi tarjolla lentokonekaruselli ja disneyhahmohyrrä.

– Neuvotteluja käydään, mutta kaikkien laitteiden sijoitus on vielä auki. Kyse on yksinkertaisesti rahasta.

Kaukonen kaipaa rahaa kaupungilta. Sen LSYP:n kautta kanavoitu tuki hänen firmansa Huvisatama-toiminnoille on ollut 20 000 euroa vuodessa. Nyt se näyttää supistuvan, vaikka Kaukosen mielestä sen pitäisi kasvaa.

– Lapsiperheiden ilmaistoimintojen pyörittäminen vaatisi lisää julkista panosta, mutta sitä ei ole saatavilla.

Kaukonen kertoo yhtiönsä pyörittävän Huvisatamaa reilun sadan tuhannen euron vuosibudjetilla.

– Kuluista palkkojen osuus on yli 50 000 euroa. Parhaimmillaan on ollut 11 ihmistä töissä.

Kaukonen myöntää Huvisataman bisneksiensä paisuneen liiankin suureksi. Viime kesän sateessa niiden pyörittäminen ei lyönyt oikein leiville.

– Viime kesä oli kymmenestä vuodesta huonoin. Takkiin tuli, ei paljon, mutta miinukselle meni kuitenkin.

Ensi kesänä Kaukosen toiminta samoin kuin työväki vähenee Lappeenrannan satama-alueella. Huvisataman uusien laitteiden alta poistuu entisiä laitteita kuten leppäkerttukaruselli. Viikinkiveneelle on viritteillä uusi toimintakonsepti.

– Rationalisoidaan toimintoja, etteivät ne ole niin hajallaan. Pitää pyörittää isompia yksiköitä, joissa pärjää vähemmällä työntekijämäärällä. Siihen pitää päästä.

Tämän hetken rahoitusväännöistä huolimatta Kaukonen uskoo, että lapsiperheille on Lappeenrannan satama-alueella kesällä yhtä paljon antia kuin viime vuonnakin.

– Yritetään saada viimevuotista parempaa aikaiseksi, vaikka pienemmällä budjetilla, lupailee Hannu Lappalainen.

Ensi kesän hiekkalinnan visio on tämännäköinen. Piirroksen on tehnyt taiteilija Heli Pukki.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen