Laroxin tilaukset romahtivat ja yhtiö aloittaa yt-neuvottelut

Lappeenrannassa sopeutustoimenpiteet koskevat noin 230 toimihenkilöä ja työntekijää. Henkilöstölle ne eivät olleet yllätys.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Larox Oyj julkisti helmikuun puolivälissä historiansa parhaan tuloksen. Meni kaksi viikkoa, ja tiistaina pörssiyhtiö tiedotti yt-neuvotteluista.

– Tilanne on muuttunut täysin. Siinä mielessä vuosi 2008 on historiaa, sanoo toimitusjohtaja Topi Karppanen.

Larox kertoi jo helmikuussa tilauskannan romahtamisesta. Yhtiölle kertyi uusia tilauksia koko viime vuonna 185 miljoonalla eurolla, mutta vuoden viimeisellä neljänneksellä enää 25 miljoonalla.

– Sama kehitys on jatkunut tänä vuonna. Edellisen kerran on liikuttu samalla tasolla vuonna 2005. Kaupankäynti ei ole kokonaan pysähtynyt, mutta tilauskanta on pudonnut kolmen hyvän vuoden jälkeen olennaisesti alemmaksi, Karppanen sanoo.

Karppasen mukaan Larox ei ole immuuni maailmantalouden sykkeelle.

– Tuotteitamme käytetään perusteollisuuden prosesseissa. Metallien hintoja ja kysyntää ohjaa paljolti ajoneuvo- ja rakennusteollisuus. Jos ei rakenneta eikä autoja mene kaupaksi, se näkyy meidänkin bisneksessä.

Larox suunnittelee ja valmistaa teollisuussuodattimia ja hoitaa niiden jälkimarkkinapalveluja. Yhtiö toimii yli 40 maassa, ja sillä on noin 590 työntekijää. Tuotannosta menee Suomen ulkopuolelle 93 prosenttia.

Yt-neuvottelut alkavat ensi viikolla. Ne koskevat koko henkilöstöä. Pöydällä ovat kaikki vaihtoehdot työntekijöiden ja toimihenkilöiden osa-aikaistamisesta, lomautuksista ja irtisanomisista.

– Luonnollisesti johto on avoin henkilöstön tekemille ehdotuksille. Päätavoite on purjehtia läpi tästä vaikeasta talous- ja markkinatilanteesta yhtiön ja henkilöstön kannalta mahdollisimman vähin vahingoin, Topi Karppanen sanoo.

Hän arvioi, että sopeutustoimenpiteet on hyväksytty ja toteutettu joskus kesäkuun lopulla.

Tuotannon pääluottamusmies Toni Tikka ei yllättynyt yt-neuvotteluista, koska tilauskanta on erittäin heikko.

– Tilauksia on kesään saakka, ja jos tilauskanta ei parane, ei siellä hallissa pelata kuitenkaan sulkapalloa.

Lappeenrannassa suurin osa henkilöstöstä on toimihenkilöitä. Tuotannossa on 75 työntekijää. Alihankkijoita on paljon, mutta Etelä-Karjalassa vain muutamia.

– Nyt odotellaan, mitä tuleman pitää. Pitäisi tämä maailmantalous saada kuntoon, niin sittenhän yt-neuvottelut ovat aivan turhia, Toni Tikka toteaa.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Laroxin yt-neuvottelut koskevat koko henkilöstöä.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen