Categories
Artikkelit

Näytelmäkirjailija rakennutti nykyisen päärakennuksen

ANSSI KEMPPINENPARIKKALA. Koitsanlahden hovin nykyinen päärakennus valmistui vuonna 1849. Talon rakennutti majuri Jacob Fredrik Lagervall, joka vuokrasi hovia vuosina 1823 – 1858.Päärakennus rakennettiin kivijalalle. Taloon tuli useita huoneita kuten lasten-, vieras- ja konttorihuoneet sekä kuisti. Lagervall oli rakennuttanut uuden kivijalalla seisovan päärakennuksen jo 20 vuotta aiemmin, mutta se tuhoutui tulipalossa. Entinen 1700-luvulta ollut vanha päärakennus oli huonossa kunnossa. Talo oli rakennettu multapenkille ja sen katto sekä seinät oli tuettu, jottei talo olisi romahtanut. Lagervall laittoi myös hovin ulkorakennuksia ja rappeutuneita viljelyksiä kuntoon. Hän lisäsi karjaa, raivautti lisää maata ja hankki oja-auroja sekä rautaisia äkeitä.Kontiolahtelainen Lagervall oli myös suomalainen näytelmäkirjailija. Pääteos Shakespearen Macbeth-mukaelma Ruunulinna valmistui 1834. Hän julkaisi myös omaelämäkerrallisen muistelmateoksen Suomen sodasta. Lagervallin hyvä ystävä Elias Lönnrot kävi tiettävästi runonkeruumatkalla myös Koitsanlahden hovissa.Hovin edistäjä anoi hovin vuokraamiselle jatkoaikaa, mutta Senaatti ei edes käsitellyt asiaa.Anssi KemppinenAgronomi Staffan Forsblom (hovin vuokraaja vuosina 1870 – 1901) rakennutti nykyiseen päärakennukseen lasiverannan ja keittiön.

Anssi Kemppinen

Kirjoittaja: