Perussuomalaiset sivuutettiin Ylämaan sopimusjupakassa

Pekka Peräkylä ja Ville Naumanen paheksuvat jyrkästi kabinettipaperia. Heidän mielestään politiikan uskottavuus murenee episodin myötä.

ETTI KANTOLA

Lappeenrannan ja Ylämaan poliittisten ryhmien tekemästä salaiseksi luonnehditusta sopimuksesta ei kerrottu kaikille valtuutetuille. Kun muut tiesivät tehdystä sitoumuksesta ennen kuntaliitospäätöksen hyväksymistä, Ylämaan perussuomalaiset valtuutetut Pekka Peräkylä ja Ville Naumanen kuulivat asiasta seuraavana päivänä.

– Me olimme täysin pimennossa ja eriarvoisessa asemassa valtuustosalissa, Peräkylä sanoo.

Asiassa sivuutetut paheksuvat kovin sanoin kabineteissa laadittua paperia.

– Ei tuommoinen sopimus kuulu asiaan ollenkaan. Se on lain vastainen, ja ylämaalaisista tulisi eriarvoisia b-luokan valtuutettuja, Naumanen sanoo.

Kuntaliitoksen yhteydessä Lappeenrannan valtuustoon siirtyvät viisi ylämaalaisvaltuutettua ovat luvanneet olla vaikuttamatta kiperissä tilanteissa Lappeenrannan nykyisiin poliittisiin voimasuhteisiin. Sitoumus helpottaa kokoomuksen ja demareiden asemaa, kun Ylämaalta valtuustoon tulee eniten keskustalaisia. Ylämaalaiset voisivat esimerkiksi äänestää kiistakysymyksissä tyhjää.

Peräkylä arvelee, että perussuomalaisten halu herättää asiasta keskustelua saattoi olla syy heidän sivuuttamiselleen.

Naumanen toteaa, ettei keskustelu viime maanantain valtuustossa olisi välttämättä muuttanut tilannetta, sillä allekirjoitukset olivat paperissa jo edellistorstaina.

– En ymmärrä, miksei sitä tuotu meidän valtuustoryhmälle. Kokouksessa olisi ollut asiasta keskustelun paikka.

Peräkylän mukaan myös Ylämaan keskustan kunnallisjärjestön johtokunta hyväksyi esityksen viime sunnuntaina.

Peräkylä ja Naumanen saivat tietää sopimuksesta Lappeenrannan perussuomalaisilta.

– Kuntaliitospäätöstä seuraavana päivänä he kysyivät, miten reagoit paperiin. Kysyin, että mihin paperiin, Peräkylä muistelee.

Hän sanoo politiikan uskottavuuden murenevan.

– On verovarojen väärinkäyttöä, että nostaa kokouspalkkiot siitä, että on paikalla, mutta äänestää tyhjää ja käyttäytyy kuin istuisi lehtereillä.

Peräkylä tarjoaa ratkaisua.

– Sopimus sitoo vain viittä sen allekirjoittanutta. Yksi ulospääsy on, että laitetaan kokouksiin heidän varahenkilönsä.

Perussuomalaiset nostavat sopimuksen keskusteluun kunnanhallituksen ja -valtuuston kokouksissa sekä kuntaliitokseen liittyvässä keskustelutilaisuudessa.

– Tässä olisi selvä valituksen paikkakin. En tiedä, lähdemmekö siihen, Peräkylä sanoo.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Perussuomalaisten valtuutetut Pekka Peräkylä (vas.) ja Ville Naumanen istuivat kuntaliitoksesta päättäneessä valtuustossa Ylämaalla täysin tietämättöminä muiden ryhmien kabinettisopimuksesta. – Mielessä pyörii sellaisia sanoja kuin kähmintä, kiristys ja kierous. Olen ymmärtänyt, että paperista oli laadittu ankarampiakin versioita, Peräkylä kertoo.

Kirjoittaja:
Etti Kantola