Categories
Artikkelit

Taideopiskelijat säilyttäisivät Hinkkasen talon tontin miljöön

Ossi Vilhu tarkastelee tonttisuunnitelmia ensi viikolla. Yleisöäänestystä uudisrakennuksesta tontinomistaja ei järjestä.

EHDOTUKSET uudisrakennuksesta Hinkkasen talon tilalle kolahtavat tontinomistaja Ossi Vilhun postilaatikkoon tänään tiistaina. Vilhu saa näkemykset vain kahdesta suunnittelutoimistosta Safan sääntöjen karsittua kaksi muuta pois. Ehdotusten tarkastelu jää ensi viikolle. Niiden julkaisusta ei ole päätöstä.

– Tarkastelun myötä ratkeaa tyydytäänkö näihin ehdotuksiin vain pyydetäänkö lisää. Näiden toimistojen kanssa mennään eteenpäin, jos suunnitelmat tyydyttävät. Yleisöäänestyksellä valintaa ei näillä näkymin tehdä, Vilhu sanoo. Hän on edelleen vaitonainen suunnittelutoimistojen nimistä ja osoitteista.

HINKKASEN talon tontti on tärkeä Lappeenrannan kaupunkikuvan kannalta. Suunnittelutoimistojen ehdotuksia odotellessa Etelä-Saimaan kulttuuritoimitus kysyi tontin uudisrakennuksesta muutamalta Saimaan ammattikorkeakoulun kuvataiteen yksikön opiskelijoilta, jotka perehtyivät tonttiin kuvista ja paikalla.

Opiskelijat rakentaisivat tontille alueen muita puutaloja mukailevan uudisrakennuksen, jossa olisi rakennusajankohdasta kieliviä, moderneja yksityiskohtia.

KRISTA RUOHONEN suunnittelisi tontille Hinkkasen talon tyylisen ja mallisen puutalon. Raumalta kotoisin oleva Ruohonen uudistaisi ilmettä vuoraamalla talon normaalia leveimmillä laudoilla ja maalaamalla ne muusta miljööstä erottuvalla, rauhallisuutta kielivällä siniharmaalla. Pituusvaikutelmaakin voisi säätää.

– Hinkkasen talossa oli pitkät sivut. Sivujen suorilla pystyränneillä talo ei näyttäisi niin pitkältä, vaan pituusvaikutelma ikään kuin katkeaisi osiin, hän sanoo.’

Ikkunat Ruohonen säilyttäisi ennallaan, mutta rappusilla hän tekisi eroa entiseen. Pitkäsivuisista kolmioista koostuvat raput muodostaisivat siksak-kuvion.

JARMO MUURIKAN lähtökohtana olisi ympäröivien rakennusten vanhanaikainen tyyli. Haminasta lähtöisin oleva Muurikka ei välttämättä kopioisi Hinkkasen taloa, vaan puusta rakennettava uudisrakennus voisi olla ulkoasultaan modernimpi. Hän säilyttäisi entisten liikehuoneistojen suuret ikkunat.

– Kattoikkunoita ajattelin uudisrakennukseen myös. Ne voisivat olla kolmion muotoisia, kolmatta vuotta Imatralla maalausta opiskeleva Muurikka kertoo.

KATRI MIETTISEN suunnitelmassa korostuu käytäntö ja perinne. Paloturvallisuuden vuoksi talo olisi alkuperäisestä poiketen rapattua kiveä. Sen ikkunat ja niiden rytmitys mukailevat Hinkkasen ja naapuritaloja, ikkunoiden pokat ja ovien karmit ovat koristepuuta ja valkoiset kuten raatihuoneella. Väri on tuttu.

– Talon väri olisi kellertävä, hieman murtunut. Valo on myös tärkeä luonnokseni talossa. Kadun kulmassa oleva suuri ikkuna on sisällä

portaikon paikka. Korkean kosteusturvallisen kivijalan vuoksi olen laittanut kadun puoleisiin sisäänkäynteihin portaat. Sisäpihalla on kolme sisäänkäyntiä, Miettinen sanoo.

AMMATTIKORKEAN kulttuurin yksikön koulutusjohtaja Juhani Järvinen pitää Hinkkasen talon tonttia kaupunkikuvallisesti tärkeänä Lappeenrannassa.

– Siitä pystyy vielä hahmottamaan, minkälainen kaupunki Lappeenranta on ollut. Tässä mielessä Kimpisenkadun puutalon säilyttäminenkin olisi tärkeää.

OSSI VILHUN tavoitteena on aloittaa entisen Hinkkasen talon tontin rakentaminen loppuvuodesta. Uudisrakennus tontilla pitäisi olla loppuvuodesta 2010.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö