Urheiluhalli nousi talkoilla

Yhteensä sata talkoolaista on ahertanut Lavolassa syksystä lähtien joka viikonloppu.

SEIJA HACKMAN

LAPPEENRANTA. Liikuntatilaa kaipaavien ei ole pakko odottaa yhteiskunnan tukieuroja. Lappeenrannan agilityharrastajat ovat talven aikana rakentaneet talkoilla 1 300 neliön harjoitushallin. Urakka alkaa olla viimeistelyä vaille valmis.

Hallissa täyttyy haave kunnollisista koirien harjoitustiloista. Työ ehti jo monta kertaa tyssätä rahan, uskalluksen tai vetäjän puutteeseen.

Nyt hallia varten perustettiin osakeyhtiö, Lappeenrannan Agilityhallit Oy. Sen nimiin otettiin pankista lainaa.

– Yhtiö maksaa lainan takaisin harjoittelumaksuista. Käyttökulut katetaan vuokraamalla hallia ulkopuolisille. Esimerkiksi jousiampujat ja petankin pelaajat ovat olleet kiinnostuneita. Yhteistyökumppaneita toki haetaan yhä, Lappeenrannan agilityurheilijoiden puheenjohtaja Jerkko Mäkelä kertoo.

Sunnuntaina hallilla pellitettiin ulkoseinää. Sisällä mätettiin seiniin vuorivillaa. Talkoissa oli puoliltapäivin toistakymmentä henkeä. Jälkikasvu puljasi pihaleikeissä.

Vielä lokakuun lopussa hallin paikalla kasvoi pusikko. Marraskuun lumenluontitalkoista lähtien talkooväki on tullut paikalle joka ikinen viikonloppu.

Päivää kohden ahertajia on ollut 20-25. Kortensa on kantanut kekoon satakunta ihmistä. Vain metallirungon pystytti hallin toimittajan porukka.

– Aika helposti ihmisiä on saanut mukaan, talkoolaisten värväyksestä vastannut Päivi Ovaska kertoo.

Värväri on jakanut talkoolaisia vuoroihin. Heitä on komentanut Sami Topra, joka on siviilissä sähköasentaja. Ainoa palkallinen työssä on ollut virallinen valvoja.

Siihen nähden, että töissä ovat heiluneet amatöörit vapaa-ajallaan, työ on Topran mukaan sujunut hyvin. Tellingeiltä on tipahtanut vain yksi ihminen – ammattilainen rungon pystytyspartiosta.

Tapanintalkoissa grillissä kärysivät makkarat, mutta muuten on keskitytty työntekoon. Tahti on välillä yltynyt hurjaksikin. 1 400 neliön katto pellitettiin päivässä.

– Korkeanpaikankammot on pitänyt ottaa huomioon töiden jaossa, Topra myöntää.

57 metriä pitkän ja 22 metriä leveän halli näyttää matalalta, mutta räystäs on silti viidessä metrissä.

Sen verran halliyhtiö antaa periksi talouden tosiasioille, että halli otetaan käyttöön näillä näkymin kuun lopulla toistaiseksi kylmänä. Lämpimäksi rakennetaan nyt vain kahvila ja toimisto.

– Rahkeet eivät vielä riitä muuhun. Rahaa on kerättävä välillä. Toivottavasti 10 vuoden sisällä päästään kokonaan lämpimään, Jerkko Mäkelä sanoo.

Hallin hinta talkoilla puolilämpimänä jää 200 000-300 000 euron välille. Ilman talkoita hintaa olisi tullut tuplasti.

KUVATEKSTI

PÄIVÄ HEISKANEN

Pasi Rautio (vas.) Pertti Himanen (alh.), Olli-Jussi Rissanen ja Mirka Nokkonen pellittivät sunnuntaina hallin ulkoseiniä.

Työnjohtaja Sami Topra on ahertanut hallityömaalla myös iltaisin, työvaiheet niin ovat vaatineet.

Päivi Ovaska on haalinut kasaan talkooporukkaa.

Uusi agilityhalli

1 300 neliötä, kaksi harjoituskenttää.

120 neliön lämpimät kahvila-, toimisto- ja wc-tilat.

120 omaa harjoittelijaa tarvitsevat 4-4,5 iltaa viikossa. Loput ajat vuokrataan muille.

Kirjoittaja:
Seija Hackman