Categories
Artikkelit

Ilkonselältä löytyi jälleen yksi kuutti

Koko eteläiseltä Saimaalta löytyi kaikkiaan kuusi kuuttia. Saimaannorpan poikaslaskennan kokonaistulos valmistuu vasta vapun jälkeen.

ANSSI KEMPPINEN

ETELÄISELTÄ Saimaalta löytyi saimaannorpan tämän kevään pesä- ja poikaslaskennoissa kuusi kuuttia. Yksi kuuteista eli saimaannorpan poikasista havaittiin jo toisena vuotena peräkkäin Kyläniemen eteläpuolella Ilkonselällä.

– Oli ilahduttavaa havaita, että Ilkonselältä löytyi taas yksi kuutti. Näyttää siltä, että yksi synnyttävä naaras on jäänyt alueelle, sanoo eteläisen Saimaan pesälaskentaa johtanut Ismo Marttinen.

2000-luvulla Kyläniemen eteläpuolelta on löytynyt kevään poikaslaskennoissa yksi kuutti vain vuonna 2005 ja 2008.

Marttisen johtama laskenta-alue ulottui Suur-Saimaalla Joutsenon rannasta Puumalan Pistohiekalle asti. Viidestä muusta kuutista yksi havaittiin Lietvedellä ja neljä Petraselällä.

Vaikka viime vuonna löydettyjen kuuttien määrä alueella oli yhdeksän, pitää Marttinen tämän kevään kuuden kuutin poikasmäärää normaalina tai hyvänä.

– Toki yksi tai kaksi kuuttia olisi voinut syntyä lisääkin. Täytyy ottaa myös huomioon, että saimaannorppanaaras ei synnytä joka vuosi ja joku kuutti voi jäädä laskennassa näkemättäkin.

Laskijat saivat lasketuista kuuteista joko näkö- tai tuoreet jälkihavainnot.

Eteläisen Saimaan alueen pesälaskenta saatiin valmiiksi jo viime viikonloppuna, mutta muualla laskenta ja tulosten tarkistaminen on vielä osittain kesken.

– Pesä- ja poikaslaskenta on loppuvaiheessa, mutta haluamme tarkistaa laskennan lopullisen tuloksen vielä rauhassa kenttähenkilökunnan kanssa, sanoo suojelubiologi Tuomo Kokkonen Metsähallituksesta. Kokkonen lupaa laskennan lopputuloksen vasta vapun jälkeen.

Maa- ja metsätalousministeriö laajensi tänä keväänä uudella asetuksella verkkokalastusrajoitusaluetta norppa-alueilla.

Norpan suojelemista edistetään verkkojen ohuemmilla lankamateriaaleilla ja osakaskuntien tekemillä rauhoitussopimuksilla, joilla pidättäydytään keväisestä verkkokalastuksesta. Ministeriön tavoitteena on saada rahoitussopimuksien piiriin 1 500 neliökilometrin kokoinen alue, josta on nyt saavutettu noin 700 neliökilometriä.

– Joitakin yhteydenottoja on tullut. Uutta aluetta on tullut tänä keväänä noin parisataa neliökilometriä.

Kokkosen mukaan rauhoitussopimusten teko voi monelta osakaskunnalta jäädä ensi kevääseen, koska useat osakaskunnat ovat jo pitäneet tämän kevään kokouksensa.

Kokkonen uskoo kuitenkin vahvasti, että sopimusalueet tulevat kasvamaan ja uusia osakaskuntia tulee lisää.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/iSMO MARTTINEN

Yksi kevään kuuteista tavattiin Ilkonselältä.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen