Categories
Artikkelit

Koulut menetettiin mutta kevätjuhla säilyi Taipalsaarella

Valtuusto hyväksyi Rehulan ja Leväsen koulujen lakkautukset pitkin puhein ja äänestyksin. Opettajien lomautuspäivät vähenivät viidestä neljään.

HELENA RISSANEN

TAIPALSAAREN valtuusto hyväksyi keskiviikkoiltana säästöpaketin kahden äänestyksen jälkeen. Puheenvuoroissa arvioitiin monia säästökohteita, mutta ylitse muiden nousi kahden koulun lakkautus. Kunnan toiseksi pienimmällä Leväsen koululla ei juurikaan ollut puolustajia, mutta pienin eli Rehulan koulu pinnisti äänestykseen saakka.

Ensimmäisessä äänestyksessä keskustan Jarmo Koivusen esitys Rehulan koulun lakkauttamisesta määräajaksi voitti Tuure Westisen (kesk.) esityksen koulun säilyttämisestä. Toisessa äänestyksessä Koivusen esitys hävisi kunnanhallituksen alkuperäiselle esitykselle, ja Rehulan koulu päätettiin lakkauttaa. Koulun säilyttämisen kannalla oli kuusi keskustalaista ja kaksi Taipalsaari-liikkeen edustajaa. Heikki Niiva (Ts-liike) äänesti tyhjää.

Opettajien lomautuspäivien vähentämisestä viidestä neljään syntyi valtuuston yksimielinen päätös, kun kunnanjohtaja Jari Willman valtuutettuja siihen kehotti. Näin koulut saivat pitää kevätjuhlansa, jota oli vaadittu niin yleisönosastossa kuin koululaisten valtuutetuille suoraan esittämässä vetoomuksessa.

Rehulan koulun säilyttämistä jo kunnanhallituksessa kannattanut Tuure Westinen toivoi koulun voivan jatkaa siltä varalta, että Rehulan kylän kehittämissuunnitelma ja entiseen Suur-Saimaan lomakylään suunnitellut loma-asuntomessut poikisivat aikanaan kylään lisää asukkaita ja koululaisia.

Kokoomuksen Rauno Ervelius piti koulujen lakkauttamista ikävänä mutta välttämättömänä. Hänen mukaansa kylän kehittäminen ei ole koulusta kiinni.

– Jos tällä hetkellä joku esittäisi koulun perustamista kylään, jossa on 15 oppilasta ja sopiva rakennus, häntä pidettäisiin hulluna, Ervelius muistutti.

SIVISTYSLAUTAKUNNAN puheenjohtaja Teemu Turunen-Saaresti (kesk.) totesi lautakunnan pohtineen perusteellisesti säästökohteita, ja pitäneen koulujen lakkauttamista selvästi järkevimpänä ratkaisuna. Turunen-Saaresti korosti, että nämäkään säästöt eivät todennäköisesti riitä.

Keskustan Nina Vänskä valitti ”opettajana, äitinä ja syrjäkylän asukkaana” sitä, että sivistystoimi joutuu aina suurimman säästäjän rooliin. Hänen mukaansa kannattaa harkita mieluummin 190 000 euron yhdyslinjan rakentamisen lykkäämistä.

Kristillisdemokraattien Aure Niiva muistutti, että koulu voidaan aina avata uudelleen, jos lapsiluku sitä edellyttää. Näin tapahtui muun muassa kirkonkylän koululle.

Vesa Märkälä (Ts-liike) löysi säästölistalle koulun määräaikaisen lakkauttamisen lisäksi yhdyslinjan rakentamisen lykkäämisen, teknisen puolen henkilöstön ja yksityisteiden sorastusavustukset.

TALOUSTILANNE yleensä sai Matti Karhun innostumaan. Hänen mukaansa Taipalsaaren kunta on viimeiset kuusi vuotta ollut väärillä linjoilla.

– Jos olisi vedetty tiukkaa linjaa, olisi voitu säästää hyvinä aikoina miljoonia, Karhu väitti.

Hän katsoi oikeudekseen irtautua koko säästöohjelmasta ja esitti siitä luopumista. Esitys ei saanut kannatusta.

Tuure Westisen mukaan tiukempaa talouskuria olisi toki voinut noudattaa. Taipalsaaren käyttömenot ovat hänen mukaansa olleet viime vuonna kuitenkin kohtuulliset 4 400 euroa asukasta kohti, kun summa esimerkiksi Savitaipaleella on 6 200 ja Luumäellä noin 5 000 euroa. Myös valtionosuuksissa naapurikunnat ovat pärjänneet Taipalsaarta paremmin.

Lasse Kähärän (kok.) mukaan Taipalsaaren olisi pitänyt olla aktiivisemmin vaatimassa valtionapuja vaikka lähettämällä delegaatioita Helsinkiin.

Rauno Erveliuksen mukaan valtio ei tue kasvukuntia vaan pitää yllä taantuvia. Siinä eivät delegaatiot Erveliuksen mukaan auta.

VALTUUTETUT saivat keskustelun lopuksi hyytäviä lukuja hallintopäällikkö Mikko Hietamieheltä. Kuntaliiton tuoreimman veroennusteen mukaan Taipalsaaren verotulot laskevat tänä vuonna arvioidun 580 000 euron sijaan 940 000 euroa. Hietamies arveli joutuvansa uusien säästökohteiden haarukointiin heti ensi viikolla.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Teemu Turunen-Saaaresti piti koulujen lakkauttamista valitettavana mutta välttämättömänä. Edessä Minna Pirilä-Martti (oik.) ja Minna Nikula.

Kokoomuksen Lasse Kähärä kannatti kevätjuhlien säilyttämistä.

Rehulan koulun lakkauttami määräajaksi kannattivat:

Keskusta: Jarmo Koivunen, Jorma Lohi, Minna Pirilä-Martti, Tuure Westinen ja varavaltuutetut Jenni Kurki ja Nina Vänskä.

Ts-liike: Matti Karhu ja Vesa Märkälä.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen