Opettajien lomautukset uhkaavat Suvivirttä

Taipalsaari lomauttanee opettajat viideksi päiväksi. Jos lomautuspäätös ensi viikolla syntyy, opettajat istuvat kotona kevät- ja joulujuhlapäivät.

VEERA JÄÄSKELÄINEN

TAIPALSAARI. Taipalsaaren opettajat ovat huolissaan opetukseen kohdistuvista säästöistä. Viimeisin säästötoimi on opettajien lomauttaminen kolmen koulutuspäivän sekä kevät- ja joulujuhlapäivien ajaksi.

Opettajien lomauttaminen tarkoittaisi, ettei koulujen juhlia voida pitää. Lapsille kevät- ja joulujuhlapäivät eivät kuitenkaan ole vapaapäiviä, vaan koulujen rehtorit jakavat oppilaille todistukset.

Saimaanharjun yhtenäiskoulun yhdeksäsluokkalaiset aikovat kerätä kevätjuhlan puolesta adressin, joka lähetetään kunnalle. Kyseessä on heidän valmistumisjuhlansa peruskoulusta.

– Haluamme, että kaikki opettajat ovat kevätjuhlassa paikalla, sanovat yhdeksäsluokkalaiset Pauliina Huovila ja Jonna Mikkola.

Taipalsaaren kunta aikoo turvautua lomautuksiin aloilla, jotka eivät suostuneet palkattomaan virkavapaaseen. Samassa tilanteessa opettajien kanssa ovat esimerkiksi lastentarhanopettajat.

Opettajien pääluottamusmies Jirka Korhonen sanoo, että opettajat alkavat olla väsyneitä jatkuviin säästöihin.

– Opetuksesta on jo aikaisempina vuosina supistettu. Säästöt on viety hyvin pitkälle, ja nyt kun vielä tulee lomautuksia, niin opettajat eivät ole kovin motivoituneita, Korhonen sanoo.

OAJ:n Taipalsaaren paikallisyhdistys on lähettänyt kannanoton Taipalsaaren kunnanvaltuustolle, jossa luetellaan koulutoimen säästöjä. Esimerkiksi pidettävien oppituntien määrää on leikattu, kerhotoiminta on lakkautettu ja tukiopetus on vähennetty minimiin. Kouluissa on myös tarvikkeiden hankintakielto, eikä sijaisia palkata kuin erityistapauksissa.

– On arvokysymys mistä säästetään. Tässä olisi selvä arvokeskustelun paikka, Korhonen painottaa.

Paikallisyhdistyksen puheenjohtajan Tommi Kukkosen mukaan Taipalsaaren opetustoimen menoja on leikattu yhteensä 347 000 euroa, kun suunnitteilla olevat säästöt lasketaan mukaan.

– Nyt on jo rajulla tavalla puututtu opetustoimen mahdollisuuksiin suoriutua tehtävistään, paikallisyhdistyksen kannanotossa todetaan.

Taipalsaaren hallintojohtaja Mikko Hietamies kertoo, että tänään tiistaina kunnanhallitus pohtii kunnan määrärahojen muutoksia. Asiaa käsitellään vielä ensi viikon maanantaina yt-ryhmässä ja keskiviikkona 29. päivä kunnanvaltuusto päättää asiasta.

Kunnan kokonaissäästöiksi tavoitellaan 500 000 euroa, josta henkilöstön osuus on 150 000.

– Aika iso osa on vapaaehtoisin järjestelyin toteutettuja säästöjä, ja aika pieni määrä tulee lomautuksista. Lomautusten taustalla on se, että kaikkia työntekijöitä halutaan kohdella tasapuolisesti, Hietamies sanoo.

Sivistystoimenjohtaja Seppo Paajanen pitää lomautuspäätöstä 99-prosenttisen varmana.

– Kun rahat alkavat loppua, on jotain keksittävä, Paajanen toteaa.

Hänen mukaansa kevät- ja joulujuhlista luopuminen perustuu turvallisuusnäkökohtiin. Tavallisena koulupäivänä opettajien lomauttaminen on vaikeaa, sillä perusopetuslain edellyttämä turvallisuus ei täyty, jos luokka joudutaan jättämään ilman opettajaa.

– Vanhemmat ja lapset eivät varmastikaan pidä juhlista luopumisesta, eikä tässä kukaan muukaan pompi ilosta, Paajanen sanoo.

Jos lomautuspäätös kunnanvaltuustossa syntyy, OAJ aikoo valittaa asiasta.

Oppilaille ja vanhemmille ei vielä ole tiedotettu opettajien lomautuksista. Huhuja on silti tihkunut Saimaanharjun oppilaiden keskuuteen.

– Olen kuullut jotain sellaista, että kevätjuhlaa ei olisikaan, sanoo kuudesluokkalainen Mari Hirvi.

– Olisi ihan tyhmää, jos juhlia ei olisi.

Viidesluokkalaiset Sanna Kekki, Mari Muurman ja Jonna Ahvonen ovat samaa mieltä.

Oppilaat ovat huomanneet muitakin säästötoimia. Esimerkiksi käsityötunneille ei enää osteta materiaalia, vaan oppilaiden täytyy tulla toimeen varastoista löytyvillä tarvikkeilla.

– Ja tukiopetukseen on vaikeampi päästä, kertoo Ahvonen.

Ville Martikainen, Kalle Kilpiö ja Aaro Loikkanen eivät oikein osaa päättää, olisiko kevätjuhlasta luopuminen kovin ikävää. Neljäsluokkalaisilla pojilla on tarjota kahta eri kantaa.

– Juhlissa on tylsää! Ihan tyhmää, jos ei ole kevätjuhlaa, pojat huutelevat.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Sanna Kekki, Mari Muurman, Mari Hirvi ja Jonna Ahvonen ovat huomanneet säästöjä opetuksessa.

Opettajien pääluottamusmies Jirka Korhonen on huolissaan opetustoimen säästöistä.

Saimaanharjun yhtenäiskoulun oppilaat toivovat kevätjuhlan säästyvän. Edessä Ville Martikainen.

Kirjoittaja:
Veera Jääskeläinen