Teatterin esirippu raottuu netissä

Lappeenrannan kaupunginteatteri ja Teatteri Imatra ovat uranuurtajia bloggaajina. Keskustelu on käynnistynyt verkossa tahmeasti.

Etelä-Karjalan teatterit ryhtyivät bloggaamaan teattereiden kärkijoukossa. Muualla Suomessa laajaa innostusta ei ole, mutta Lappeenrannan kaupunginteatteri ja Teatteri Imatra avasivat keskustelubloginsa netissä peräkanaa kevättalvella. Lähes yhtäaikainen avautuminen on sattumaa.

– Kun luin lehdestä Lappeenrannan blogista, omamme oli jo pitkällä työn alla. Kun sain ajatuksen, vastaavaa ei ollut missään, mutta Lappeenranta ehti muutamaa viikkoa aiemmin, kertoo Teatteri Imatran myynti- ja markkinointipäällikkö Susanna Laine.

Lappeenrannan kaupunginteatterin markkinointipäällikkö Heini Hyvärinen kertoo Areenaksi nimetyn blogin vastaavan teatteriin kohdistuvaan tirkistelynhaluun.

– Raotellaan ovia ja kerrotaan, ettei talo ole mikään suljettu osasto.

Blogit ovat käynnistyneet verkkaisesti. Teatteri Imatran toissa viikolla avautuneessa blogissa on vasta Susanna Laineen ensimmäinen kirjoitus, jota kukaan ei ole kommentoinut. Noin kuukauden ikäisessä Areenassa on kommentoitu Minä olen Adolf Eichmann -näytelmää. Tähtiä esitykselle on antanut Hyvärisen mukaan noin 30 katsojaa.

Molemmat teatterit lupaavat pikaisesti uusia keskustelunavauksia.

– Tavoite on päivittää kirjoituksia kerran viikossa. Seuraava kirjoitus on tulossa Jukka Keinoselta, Laine kertoo.

Jukka Keinonen ohjaa syksyllä Imatran ohjelmistoon tulevan Aina joku eksyy -tragikomedian ja Lappeenrannan Linnoituksen kesäteatterin Votkaturistit.

Kommentoimaan pääsee kuka tahansa ja milloin tahansa. Lappeenrannan kaupunginteatterin sivuilla keskustelu edellyttää nimen ja sähköpostitiedon vaativaa kirjautumista. Tähtiä voi antaa esityksille kirjautumattakin. Teatteri Imatran blogiin ei tarvitse kirjautua lainkaan. Laine tarkistaa saapuvat kommentit ennen julkaisua häiriköintiviestien varalta.

– Mitään sensuuria ei ole

Lappeenrannan kaupunginteatteri luottaa automatiikkaan. Tässä blogissa käyttäjät voivat arvioida esitysten lisäksi myös toistensa kommentteja. Jos joku kirjoitus saa paljon kielteistä palautetta, se häviää sivulta automaattisesti.

Blogin pitäminen on teattereille ennen kaikkea jalkautumista netissä liikkuvien katsojien keskelle ja laitoksen esiripun raottamista.

– Meidän syymme blogille on kertoa yleisölle teatterissa tehtävästä työstä, joka ei näy katsomoon. Yleisön kanssa keskustellessa on tullut tuntuma, että teatterin olemus kiehtoo, Laine sanoo.

Hyvärinen tuo esille myös nuoren yleisön tavoittelun vakiintuneen kävijäkunnan vanhentuessa.

– Blogi on yksi markkinointikanava lipunmyynnin ja ohjelmistosta kertomisen rinnalla.

Hyvärinen kertoo, että blogitekstit tavoittelevat huumoria ja keveyttä.

– Blogi on paikka, jossa voi vähän provosoida, eikä olla niin varovaisia kuin mainoksissa ja tiedotteissa. Toivottavasti kävijät ymmärtävät, että saatamme vähän sohaista.

Keskustelun avaukset hoitavat teatterit. Teatteri Imatrassa blogissa astuvat esiin kaikki henkilökunnan jäsenet ja myös vierailevia taiteilijoita.

– Henkilökunta koki blogin pääasiassa positiiviseksi. Muutama kysyi, onko tällainen tarpeellinen. Kaikki ovat lupautuneet joko kirjoittamaan tai siihen, että minä haastattelen heitä tekstiä varten, Laine sanoo.

Lappeenrannassa blogin päivittämisestä ottaa vastuuta dramaturgi teatterinjohtajan, markkinointipäällikön ja teatterisihteerin ohella.

– Näyttelijöillä ei ole oikein tietokoneita käytössä, joten he eivät ole kovin innokkaita kirjoittamaan, mutta suhtautuvat myönteisesti, Hyvärinen sanoo.

Markkinointipäälliköt lupaavat blogiensa vilkastuvan tuota pikaa. Yksityiskohtai-sia tavoitteita ei kuitenkaan ole.

– Emme ole miettineet muuta tavoitetta kuin että tarjoaisimme itse luettavaa kerran viikossa. Toivottavasti keskustelijoita olisi useita kymmeniä, Laine sanoo.

BLOGITAVOITTEET

Lappeenrannan kaupunginteatteri

jokamiehen kritiikkiä ja katsojakokemuksia

nimi- ja muita kilpailuja

tilannekomiikkaa ja kömmähdyksiä kulissien takaa

mielipiteiden vaihtoa kaupungin kulttuurielämästä laajemminkin

aloitteita teatterin kehittämisestä

henkilökunnan jäsenten omia palstoja

mahdollisesti liikkuvaa kuvaa

www.lappeenrannanteatteri.fi/areena

Teatteri Imatra

kävijöiden kommentteja ja arvioita esityksistä

kulissien takana tehtävän työn ja henkilöstön esittelyä

mahdollisuus keskustella näyttelijöiden ja muun henkilökunnan kanssa

keskustelua kaikista teatterin asioista

valokuvia, esimerkiksi

näyttelijöiden harjoituksissa kännykkäkameralla ottamia otoksia

www.teatteri-imatra.fi

Kirjoittaja:
Etti Kantola