Tukiasumisyksikön kannatusyhdistys aloitti toiminnan Parikkalassa

Särkisalmen tukiasumisyksiköstä on yksi turvapaikanhakija palautettu Italiaan.

ANSSI KEMPPINEN

PARIKKALA. Parikkalan alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukiasumisyksikkö sai eilen kannatusyhdistyksen. Laimeasta osanotosta huolimatta yhdistykselle saatiin koottua hallitus. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin kokouksessa parikkalalainen Lea Keinonen.

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia väylänä paikallisten asukkaiden ja turvapaikanhakijoiden välillä sekä korjata muun muassa ennakkoluuloja. Yhdistys haluaa myös antaa oikeaa tietoa tukiasumisyksiköstä.

Kohta kolme kuukautta toimineen tukiasumisyksikön turvapaikanhakijoiden poliisikuulustelut on jo pitkälle tehty. Kuulusteluissa on selvinnyt, että kahdeksan turvapaikanhakijaa on yli-ikäistä eli he ovat 18-21-vuotiaita.

– Toiveena on, että heidät saataisiin aikuisten turvapaikanhakijoiden keskuksiin. Heitä ei voi sijoittaa oikeisiin paikkoihin, sillä keskukset Suomessa ovat tupaten täynnä, sanoo tukiasumisyksikön johtaja Heli Hyvönen.

Hyvönen toteaa, että yli-ikäiset turvapaikanhakijat sijoitetaan Särkisalmella omaan yksikköönsä ja he saavat aikuisen turvapaikanhakijan palvelut.

Parikkalan tukiasumisyksikön turvapaikanhakijoista yksi on palautettu Italiaan, josta hän on ensin hakenut turvapaikkaa.

– Palautus sujui hyvin. Jos joku muu on hakenut turvapaikkaa muusta maasta ja haluaa vapaaehtoisesti lähteä, hän saa matkalipun, Hyvönen sanoo.

Kaksi tukiasumisyksikön turvapaikanhakijaa on myös lähtenyt Särkisalmelta ilmoittamatta. Parikkalan tukiasumisyksikkö on tarkoitettu alaikäisille turvapaikanhakijoille. Tukiasumisyksikköön mahtuu 80 turvapaikanhakijaa, joista suurin osa on afgaaneja, somaleja ja kurdeja.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen