Categories
Artikkelit

Väkevälän kylässä muukalaisiin suhtaudutaan pelottomasti

Väkevälän kylässä on jo kolme kertaa tänä vuonna nähty outoja kulkijoita. Nuoria afgaanimiehiä on marssinut reput selässä pitkin kylänraittia kohti länttä. Laittomasti rajan yli entisen emäpitäjän Säkkijärven korpien kautta kylään tupsahtaneisiin tulijoih

Väkevälän kylässä muukalaisiin suhtaudutaan pelottomasti Väkevälän kylässä on jo kolme kertaa tänä vuonna nähty outoja kulkijoita. Nuoria afgaanimiehiä on marssinut reput selässä pitkin kylänraittia kohti länttä. Laittomasti rajan yli entisen emäpitäjän Säkkijärven korpien kautta kylään tupsahtaneisiin tulijoihin suhtaudutaan rauhallisesti.

MATTI SAARELA

YLÄMAA. Rajamajan naapurissa Jatta Retzlaf haravoi rivitalonsa pihamaata.

– En ole itse nähnyt täällä vieraita liikkujia, Retzlaf kertoo.

Retzlafin mukaan suomalaiset rajavartijat ovat valppaina.

– Ainakin tuonne maastoon on viritetty sellaisia ohuita lankoja. Varmaan niistä lähtee viranomaisille tietoa alueella liikkuvista, hän arvelee.

Retzlafia ei Väkevälän kylän syrjäinen sijainti häiritse. Hän muutti Ylämaalle Hyrynsalmelta lokakuussa. Maisemat ovat Retzlafin mukaan myös Ylämaalla huikean kauniita ja Väkevälänjärvi on kuhaisa järvi.

Miia Heino asuu kylässä lähellä paikkaa, jossa kylätie ylittää siltojen avulla kaksi Väkevälänjärven rajalle asti yltävää lahtea. Siltojen kautta kulkee sulan veden aikana ainoa jalkamiehelle kulkukelpoinen reitti rajalta sisämaahan päin. Heino ei ole kuitenkaan nähnyt koskaan tiellä outoja kulkijoita.

– Niitä on ollut täällä kolmeenkin otteeseen. Toisaalta täällä ei enää asu kovin paljon ihmisiä, Heino kertoo.

Heinon mukaan oudot kulkijat eivät pelota. Sen verran hän kuitenkin tinkii kannastaan, että laittaisi mielellään perheen susikoira Jenkon olemassaolosta kertovan kyltin talon portinpieleen.

– Mutta kyllä tämä asia tietenkin välillä vähän mietityttää. Mutta ei kai heistä nyt mitään vaaraa ole. Tulijoilla ei myöskään varmasti ole mitään syytä tehdä täällä pahojaan, jos he aikovat hakea turvapaikkaa Suomesta, Heino pohtii asiaa.

Pirkko Väkevä on asunut Väkevälän kylässä yli 50 vuotta.

– Kyllä sitä aina vähän ajattelee, että mitä ne tekevät. Mutta eiköhän pojat pyri tästä vain eteenpäin, Väkevä pohtii muukalaiskysymystä.

Miehikkälästä aikanaan Ylämaalle miniäksi muuttanut Väkevä ei kuitenkaan aio omia tapojaan muuttaa. Sekä omiin että vieraisiin hän aikoo edelleen suhtautua luottavaisesti.

– Ei täällä ole ollut tapana laittaa ovia lukkoon. Harja vaan laitetaan oven eteen merkiksi, jos ei olla kotosalla, hän kertoo.

Eero Hietala oli tekemässä perjantaina toukotöitä suvun tilalla. Lappeenrannassa asuva Eero Hietala ei ole itse nähnyt muukalaisia, mutta hänen veljensä Ari Hietala on.

– Pojat kävelivät kuulema tuossa kylätiellä reput selässä, hän kertoo veljensä havainnoista.

Hietalan mukaan tulijoita ei osata pelätä sen kummemmin kuin kotimaisiakaan liikkujia.

– Ei täällä mitään sellaisia pelkoja ole. Ei näitä osaa pelätä. Rajavartioston partiot kiertävät aluetta monta kertaa päivässä, Hietala muistuttaa.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Jetta Retzlaf haravoi perjantaina rivitaloasuntonsa pihamaat.

Miia Heino, Veera Jokimies ja Mariina Nurmi olivat ulkoilemassa ja ulkoiluttamassa Miian koiraa Jenkoa.

Pirkko Väkevän mukaan Väkevälän kylässä ei ole tapana laittaa ovia lukkoon. Harja laitetaan vain oven eteen merkiksi tutuille, ettei nyt olla kotona.

Eero Hietalan mukaan tulijoita ei pelätä. Rajavartiosto partioi kylän alueella useita kertoja päivässä.

Kirjoittaja:
Matti Saarela