Categories
Artikkelit

Ympäristökeskus olisi halunnut selvittää Rutinkulman kunnon

HELENA RISSANEN LAPPEENRANNAN Rutinkulman nykyisen rakennuksen kunto jäi Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen harmiksi selvittämättä. Purkuluvan saaneen rakennuksen tilalle Valtakadun ja Anni Swanin kadun kulmaan nousee neljä–viisikerroksinen asuin-, liike- ja toimistotalo. Nykyinen rakennus, jossa ovat sijainneet muun muassa ravintolat Repsikka ja Sisko, purettanee syksyllä.Ympäristökeskuksen lausunnon mukaan nykyinen 1960-luvun rakennus edustaa suhteellisen nuorta rakennuskantaa Lappeenrannassa. Rakennuksesta olisi pitänyt pyytää museoviraston lausunto, jossa olisi otettu kantaa rakennuksen arvostukseen osana Kylpylän 1960-luvun asuntokantaa.– Täytyisi pikkasen miettiä, mikä on alueen historia. Ymmärrän kyllä, että tässä haetaan lisää rakennusoikeutta, arkkitehti Tuija Stam ympäristökeskuksesta sanoo.Käytännössä ympäristökeskus ei Stamin mukaan pysty enää vaikuttamaan asiaan. RAKENNUKSEN kunto on rakennustarkastaja Mika Sairasen mukaan vaikea kysymys.– Jotain kosteusvaurioita on ollut. Kyllä tänä päivänä kaikki on korjattavissa, mutta kysymys on siitä, että tontille halutaan isompi rakennus.Kaavamuutos perustuu muutaman vuoden takaiseen keskustan osayleiskaavaan, jossa keskustan maankäyttöä pyritään tehostamaan.– Sehän on ihan oikein, kun ajatellaan energiatehokkuus- ja ilmastonmuutosasioita, Sairanen sanoo.Osayleiskaavassa määrättiin tiettyjen rakennusten suojeluarvot selvitettäväksi asemakaavoituksen yhteydessä. Rutinkulman kiinteistöllä ei suojelumerkintää ole.– Ympäristökeskuksella olisi ollut mahdollisuus kommentoida asiaa jo siinä vaiheessa, Sairanen muistuttaa.Tuoreempien 50- ja 60-luvun rakennusten suojelulliset näkökulmat ovat Sairasen mukaan valtakunnan tasolla nostaneet päätään.– Lähitulevaisuudessa niitä ehkä pidetään arvokkaampina kuin tänä päivänä ajatellaan. TEKNINEN lautakunta hyväksyi asemakaavan keskiviikkona. Asian päättää lopullisesti kaupunginvaltuusto.KUVATEKSTIArkkitehtitoimisto Ark’idea OyRutinkulman uusi asuin-, liike ja toimistorakennus on nykyistä selvästi massiivisempi. Oikeassa yläkulmassa häämöttää kaupunginteatterin lippa ja vasemmassa kirjasto.

Helena Rissanen

Kirjoittaja: