Kirkko keskellä kylää elää talkoilla ja pikkurahalla

Aikoinaan talkoilla rakennetussa Villalan metodistikirkossa pidetään muutama tilaisuus kesäisin. Martat ja kyläläiset huoltavat vanhaa pientä kirkkoa. Hautausmaa on edelleen käytössä.

Villalan kylään tultaessa kyltissä voisi hyvin lukea Welcome to the City of Villala ja muutaman kymmenen asukasluku. Tavallista elinvoimaisemman näköinen ylämaalaiskylä tuo omine kirkkoineen ja hautausmaineen mieleen amerikkalaisen pikkukaupungin.

Kirkko todella ollut kirkko, vaikka sitä nykyisin nimitetään Lappeenrannan metodistiseurakunnan rukoushuoneeksi. Hautausmaa on Suomen ainoa metodistikirkon hautausmaa.

Pastori Hilkka Laine kertoo, että kirkko on nyt kyläläisten avun varassa. He hoitavat sen pihaa ja hautausmaata. Toinen kirkosta kiinnostunut joukko ovat Ylämaan martat.

Metodistiseurakunnalla on ollut varaa sijoittaa kirkon tarvikkeisiin ja kunnostukseen vain pikkurahoja. Näin siitäkin huolimatta, että kyseessä on historiallisesti arvokas paikka, jolla on mielenkiintoinen tarinansa.

Mitään erityisiä suunnitelmia seurakunnalla ei kirkon suhteen ole. Joskus takavuosina siellä pidettiin jopa rippikouluja. Nykyisin tilaisuuksia on suunnilleen kerran kuussa kesäisin. Ne ovat olleet varsin suosittuja.

KIRKON uunin hormi tarvitsee kunnostusta. Sen on Laineen poika, peltiseppä, luvannut tehdä. Jykevä valurautauuni on tuotu aikoinaan Säkkijärveltä.

Kirkossa on vanha urkuharmoni soittimena ja öljylamppu valaisimena. Parvi on kirkkosaliin nähden huomattavan suuri, sinne mahtuisi iso kuoro.

Kirkon päädyssä on vuosikymmenten takaiseen kuntoon jäänyt pastorin asunto. Siellä jotkut eläimet ovat levitelleet hieman puruja. Ilma on talven jäljiltä kostea ja kylmä, vanhan rakennuksen hajuinen.

Alttaritaulun on tehnyt kirkkoa vuosikymmeniä hoitanut rajajääkäri Arvo Pirhonen.

Kirkossa on siistiä ja ehjää, mutta jo ajan hieman runtelemaa. Porraskivi on sammaloitunut ja punaisen maalin alta paistaa vanha keltainen väri. Urkuharmonin ääni on yhä syvä ja puhdas.

PARIN sadan metrin päässä kirkosta on hautausmaa. Siellä on pari sataa hautaa eri vuosikymmeniltä. Yksi hauta on aivan uusi. Hautakivistä valtaosa on ylämaalaista kiveä, spektroliittia tai rapakiveä.

Hautausmaan raja metsän suuntaan on epämääräinen. Hautakivet ja käytävät eivät ole aivan suorissa riveissä, mutta haudat ovat hoidettuja. Yksikään hautapaikka ei ole juuri muita komeampi. Nimet ovat enimmäkseen ylämaalaisia ja säkkijärveläisiä sukuja.

Ylämaalla on vielä metodisteja, mutta hautausmaalle on haudattu myös heihin kuulumattomia. Moni täältä aikoinaan lähtenyt on saanut täältä myös viimeisen lepopaikkansa.

– Tällainen hautausmaa luonnon keskellä on minulle paljon mieluisampi kuin uusi, viimeisen päälle hoidettu hautausmaa, Hilkka Laine sanoo.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Villalan metodistikirkko tuo mieleen amerikkalaisen pikkukaupungin.

Kirkkorakennuksen päädyssä on pastorin asunto.

Villalan hautausmaa on Suomen ainoa metodistikirkon hautausmaa.

Kirkon uuni on tuotu Säkkijärveltä.

Pastori Hilkka Laineen mukaan metodistiseurakunnalla ei ole rakennukselle suunnitelmia – eikä varojakaan.

Hirsirakenteinen kirkko valmistui talkootyönä vuonna 1933.

Kolehtihaavi on ollut tyhjänä jo vuosikaudet.

Kirjoittaja:
Esa Vilenius