Rakentaja joka sai töitä

Ammattikorkea-koulusta insinööriksi valmistuneen Juuso Häkämiehen pätevyys ei jäänyt paperille.

IMATRA. Lamaantuneessa maailmassa mikään ei sittenkään ole niin sysimustaa kuin miltä saattaa näyttää. Ei edes rakennusalan työllistävyys.

Sen voi kertoa Juuso Häkämies, joka kumarsi valkokauluksissaan rakennusinsinöörin paperit Saimaan ammattikorkeakoulun valmistumisjuhlassa Imatralla perjantaina. Hän on ollut jo hyvän aikaa pätevöitymässä oikeisiin töihin.

Lappeenrantalainen Häkämies, 24, pääsi töihin helmikuussa. Paikka aukeni Kaukaan voimalaprojektityömaalle Destian leipiin.

– Siellä tuli samalla tehtyä opinnäytetyö yrityksen työtavoista, Häkämies kertoo.

Ympäristörakentamiseen suuntautuneena insinöörinä Häkämies rakentaa teitä ja maita.

Työ ja työnantaja ovat edelleen samat, mutta työmaa on muuttunut Kouvolan ratapihalle. Sen erilaisia rakenteita uusitaan ensi vuoteen asti. Sen jälkeen on luvassa jälleen uutta, sillä Häkämies on työsuhteessaan toistaiseksi-periaatteella. Parhaassa tapauksessa töitä on tiedossa lopuksi ikää.

Itsestäänselvyys rakennusala ei Häkämiehelle ollut. Vaihtoehtoja oli muitakin, mutta tässä vaiheessa Häkämies on tyytyväinen mies. Rakentamisella on aina puolensa.

– Työnsä jäljen näkee siinä konkreettisesti.

ETELÄ-KARJALAN ammattikorkeakoulu on tänä vuonna jakanut ensimmäisiä päättötodistuksiaan Saimaan ammattikorkeakouluna. Kevään valmistujia oli 119.

Rehtori Anneli Pirttilän mukaan kaikilla sosiaali- ja terveysalalle valmistuneilla on työ- tai jatko-opiskelupaikka. Muilla menee huonommin. Heille Pirttilä muistutti, että taantuman jälkeen lähdetään ylös päin.

– Elinkeinoelämä räpiköi aallonpohjassa, mutta se ei jatku ikuisesti. Kaikkien kannalta soisin, että julkisessa keskustelussa vallalla oleva toivottomuuden kylväminen loppuu. Tällainen näköalattomuus ei ole realismia, vaan turhan pessimismin maalaamista, Pirttilä sanoi.

Valmistuneen opiskelijan terveisiä toisille toivotti tradenomi Tiina Reijonen. Elämän reitillä monilla saattaa olla nyt näkyvissä mutkia, mutta niin pitää Reijosen mukaan ollakin.

– Piirtäkää elämälle kartta, joka on täynnä mäkiä ja risteyksiä. Juuri ne rikastuttavat matkaa, Reijonen näki.

KUVATEKSTI

MATTI VEIJALAINEN

Rakennusinsinööri Juuso Häkämies haki todistuksensa Imatralta. Työmaa Lappeenrannan miehellä on Kouvolassa.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen