Saimaaseen ei ainakaan

Lappeenranta odottaa Vaasan hallinto-oikeuden ratkaisua jätevesien purkupaikasta syksyllä.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Rakkolanjoen pysyminen Lappeenrannan jätevesien purkupaikkana ratkeaa ensi syksynä. Tuolloin Vaasan hallinto-oikeus antanee päätöksen kaupungin ja yksityishenkilöiden tekemiin valituksiin. Niissä halutaan kumota ympäristölupaviraston päätös, jonka mukaan Lappeenranta ei saa johtaa jätevesiä Rakkolanjokeen.

Lappeenrannan kakkosvaihtoehto on Saimaa, jolloin purkuputki tulisi Kaukaan tehtaiden viereen. Kakkosvaihtoehdon ongelma on se, että Lappeenranta ei halua eikä suostu toteuttamaan.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen ei heitä pyyhettä kehään vaan uskoo, että Rakkolanjoki-vaihtoehto saatetaan kuitenkin hyväksyä.

– Missään tapauksessa kaupunki ei hyväksy sellaista ratkaisua, mikä tarkoittaisi jätevesien johtamista Saimaaseen. Se lisäisi riskejä ja heikentäisi Pien-Saimaan tilaa. Kaupunki lähtee siitä, että Pien-Saimaan rasitusta ei missään olosuhteissa tule enää lisätä. Siksi kaupunki puoltaa Rakkolanjoki-vaihtoehtoa.

Vaasan hallinto-oikeus tulee tiistaina Lappeenrantaan toimittamaan ympäristönsuojelulain tarkoittaman tarkastuksen purkulupavalituksiin liittyen. Oikeuden tulevasta ratkaisusta voi vielä valittaa.

Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Lea Kauppi ei pidä selvänä, että Saimaan voisi hyväksyä purkupaikaksi.

– On tarkasteltava vielä hyvin huolellisesti, mikä vaihtoehdoista olisi paras.

Kaupungin tekninen johtaja Ensio Koikkalainen sanoo ajaneensa maakunnallista vesiyhtiötä juuri sen varalta, että Rakkolanjoki-vaihtoehto umpeutuu.

– Tuolloin toinen vaihtoehto on Saimaa. Mutta eihän se purkupaikka saa olla kaupungin edessä lähimainkaan.

Yhteispuhdistamo Kaukaan kanssa on Koikkalaisen mukaan loppuun käsitelty: Kaukas ei siihen ryhdy.

– Kaupungin on mietittävä, että miten kauas Saimaan rantaa pitkin purkupaikkaa siirretään. Kuntaliitos Joutsenon kanssa kasvatti rantaviivan pitkälle Imatran suuntaan. Siellä päästäisiin isompien vesien ja parempien sekoitussuhteiden ääreen.

Maakunnallinen yhteistyö eli vesien laskeminen Vuokseen on Koikkalaisen suosikki.

– On älytöntä, jos jokainen nyhrää omalla tontillaan ja tekee omia putsareita. Kun kokoaa voimavarat yhteen, saa samoilla resursseilla todella hyvän puhdistamon.

Lappeenrannan Vesi Oy:n toimitusjohtajan Kirsi Niinimäen mielestä Saimaan huonontuneen tilan takia Saimaaseen tuskin saisi laskea jätevesiä. – Vesipuitedirektiivi edellyttää, että Saimaan tilan pitää Lappeenrannan edustalla parantua nykyisestä välttävästä hyvään vuoteen 2015 mennessä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju