Etelä-Karjalan suurteollisuudessa tulossa hiljainen kesä

Niputetut kesälomat pysäyttävät koneita. Yritykset ovat säästäneet henkilöstökuluissa jättämällä kesälomittajat palkkaamatta.

MARI PAJARI

Etelä-Karjalan suurteollisuus tarjoaa tänä kesänä työntekijöilleen ruhtinaallisesti vapaa-aikaa. Paperitehtaiden kesäseisokkien ohella pienemmät tuotantolaitokset ovat lomauttamassa ahkerasti henkilöstöään.

Yritysten suhdanteista riippuvainen henkilöstöpolitiikka näkyy jo työllisyysluvuissa. TE-keskuksen työllisyyskatsauksen mukaan maakunnassa oli kesäkuun puolessa välissä yhteensä 2 897 lomautettua työntekijää.

Kesälomia jatketaan useissa yrityksissä jopa viikoilla. Venytetyt kesäseisokit mahdollistavat tuotannon rajoitukset. Kauppa ei käy ja varastoon ei tavaraa kannata tehdä.

Maakunnan suurimpiin lomauttajiin kuuluva Larox on hiljalleen käynnistämässä koko henkilöstöä koskevat lomautukset. Työntekijät pitävät ensin pois kesälomat, joita jatketaan pakkolomilla. Pääsääntöisesti 250 henkilön lomautukset tulevat pyörimään heinäkuusta elokuuhun.

– Jonkin verran on niitä, jotka ovat pätkineet lomautusta osastolla olevan työtilanteen mukaan. Suurin osa lomautuksista toteutuu kuitenkin syyskuun loppuun mennessä, kertoo johtaja Hanne Peltola Laroxin viestintäosastolta.

Ovako Imatralla lomautuksia on ollut läpi vuoden ja työtä tehty vuoroviikoin. Tehdas on perinteisesti pysähtynyt heinäkuuksi. Tänä vuonna kesäseisokki venyi vielä yhdellä lomautusviikolla.

– Elokuun alussa tuotanto pyörii kolme viikkoa. Sen jälkeen on viikon lomautus, jonka jälkeen viikko töitä. Kesäseisokin jälkeen katsotaan syksyä, kuvailee hallintopäällikkö Pentti Sorvali.

UPM Kaukaalla koneita käynnistellään paraikaa pidennetyn juhannusseisokin jälkeen. Heinä- ja elokuu tuonevat tullessaan viikon seisokit, joten kokonaiskatkos tuotantoon on kolmen viikon luokkaa.

– Seisokkiaika ei ole riittävän pitkä lomautuksiin, joten yritämme järjestää viikon katkokset vapaapäivien puitteissa, tehtaan tuotantojohtaja Stefan Fors sanoo.

Kaukaan vaneritehtaan lomautukset käynnistyivät toukokuussa. Käytännössä koko 320 työntekijän henkilöstö on kesän pakkolomilla ja tehdas seisoo.

Tehdaspäällikkö Tero Hannosen mukaan jatkosta neuvotellaan seuraavan kerran heinäkuun alussa.

– Näköpiirissä ei ole mitään muutosta markkinatilanteeseen, joten lomautukset koko porukalla tulevat todennäköisesti jatkumaan, Hannonen sanoo.

Kaukaan saha ja höyläämö ovat käyneet vajaateholla jo keväästä asti.

Sama meno jatkuu parhaillaan alkavien kesälomien jälkeen.

– Viime vuosina kesälomat ovat olleet kaksi viikkoa, mutta nyt perussahaus seisoo neljä viikkoa, sanoo UPM:n sahaliiketoiminnan johtajan Arto Halonen.

Suurilta lomautuksilta on tähän asti vältytty Stora Enson Imatran tehtailla. Pakkolomilla on ollut 40 työntekijää Tainionkosken tehtaalla olevan paperikone seitsemän seisokin vuoksi.

Paperikoneiden huoltoseisokki kestää kuitenkin Imatran tehtailla tavanomaista pitempään. Koneet pysähtyivät juhannuksena viikon ajaksi. Osa niistä käynnistyy vasta heinäkuun loppupuolella.

– Kartonkikone kakkosen ja paperikone kahdeksan osalta työntekijöiden lomat on niputettu yhteen. Koska koneet seisovat, ei ole tarvinnut palkata lomittajia ja säästöä saadaan sitä kautta, kuvailee henkilöstöpäällikkö Jouko Lehtola.

Kahden koneen seisokki vei tehtaalta 120 kesätyöpaikkaa. Kun viime kesänä tähän aikaan Imatran tehtailla oli 400 määräaikaista työntekijää, nyt luku on 280.

KUVATEKSTIT

ES-ARKISTO/MIKA STRANDÉN

ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

ES-ARKISTO/KALLE SIPILÄINEN

Kaukaan telat pysähtyvät kesän aikana kolmeksi viikoksi.

Stora Enson Imatran tehtailla kaksi konetta seisoo heinäkuun lopulle asti.

Ovakon tankonippujen kysyntä on hienoisessa nousussa. Hyvään tulokseen on vielä matkaa.

Kirjoittaja:
Mari Pajari