Categories
Artikkelit

Hurmuri vie naisia Rasilan kesäteatterissa

RUOKOLAHTI. Naisten hurmaaja oli helppo valinta Ruokolahden harrastajateatterin kesänäytelmäksi. Viiden vaihtoehdon sijaan valittavana oli vain Maiju Lassilan käsikirjoitus.– Syksyllä pidimme viiden henkilön palaveria. Kaikkien piti hankkia yksi teksti ja lukea se. Olin ainoa, joka oli tehnyt niin, ohjaaja Antti Riikonen kertoo.Lassila onneksi kelpasi, ja näyttelijät innostuivat. Riikoselle hurmaaja tuli tutuksi 10-vuotiaana, kun poika pääsi tätinsä mukana teatteriin Mikkelissä. Esityksen mieleenpainumista edesauttoi kaunis naispääosan esittäjä. Lassilan teksti oli kyseessä silloinkin, kun Riikonen näytteli ensimmäistä kertaa 15 vuotta sitten Imatran kesäteatterissa.Tarinan hurmaaja on sahatyömies, joka majoittuu yhteen kylän perheeseen. – Koko kylä menee sekaisin, kun se meinaa viedä perheen emännän. Komiikkaa tuo muun muassa pastori, jolla on kolme persoonaa. – Koomisuus tulee kuitenkin elämästä, se ei ole kirjoitettua. Lopussa on herkempääkin, tämä ei ole ihan kesäteatterihömppää.Esitys on Rasilan kesäteatterissa useana vuonna näytelleen Riikosen ensimmäinen oma ohjaus. Teatteri kärsi ohjaajapulasta, kun pitkäaikaiset ohjaajat eivät enää olleet käytettävissä. Viime kesänä Riikonen otti vastuuta apuohjaajana.Lavalla nähdään uusia kasvoja, joita on tullut muun muassa Ruokolahden My Fair Lady -musikaaliporukasta. Ohjaaja Riikonenkin päätyy lavalle pienessä roolissa, kun yksi joukkoon lupautuneista jänisti. Ajankohtaiseksi teemaksi Riikonen arvioi Naisten hurmaajan kuvaaman kaihon parempaan – silloinkin kun kaikki on hyvin. – Sitä on havaittavissa ympärillä koko ajan. Saattaa olla omallakin kohdalla niin tapahtunut. Ohjaaja miettii, että Lassilan aikaan hänen tekstinsä saattoi tulkita naisia piikitteleviksi. Enää epäsovinnaisesti käyttäytyvän naisen kuvaus ei hätkäytä.Naisten hurmaaja Rasilan kesäteatterissa Ruokolahden Kuuselanrannassa. Ensi-ilta 29.6. klo 18. Esitykset jatkuvat 12.7. saakka.KUVATEKSTIJUKKA RIIKONEN Keijo Puustisen esittämä Tahvo Suihko pääsee hurmaamaan naisia uudessa kylässä. Maiju Lassilan teksti oli mieleinen Mervi Leskiselle (vas.), Päivi Penttilälle ja Pirjo Airikalle.

Etti Kantola

Kirjoittaja: