Imatran ruokakulttuurista kertova kirja sai Karjala-kulttuuripalkinnon

Risto ja Ritva Lehmusoksan Vuoksen lohta ja Pietarin kaviaaria sai 10 000 euron tunnustuksen.

LIISA KUKKOLA

IMATRA. Vajaa vuosi sitten julkaistu Ritva ja Risto Lehmusoksan teos Vuoksen lohta ja Pietarin kaviaaria on saanut Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön 10 000 euron Karjala-kulttuuripalkinnon. Kirja kertoo Imatran seudun gastronomiasta ja kartanoelämästä aina Katariina Suuren vierailusta viime vuosisadan alun loistoon ja nykypäivän juhlaillallisiin asti Palkinto jaettiin nyt toista kertaa, kaksi vuotta sitten se myönnettiin joensuulaiselle Alangon perheelle.

Palkinnon saajasta päättivät valtioneuvos Riita Uosukainen sekä professorit Pekka Laaksonen ja Ilkka Savijärvi.

Keski-Suomessa asuva Lehmusoksan pariskunta on tullut tunnetuksi keittokirjojen tekijänä. Heidät on palkittu muun muassa teoksesta Mannerheimin pöydässä.

Kulttuuripalkinnon myöntäneen työryhmän mukaan Vuoksen lohta ja Pietarin kaviaaria on kulttuurihistoriallisesti pätevä ja ajankohtaisesti tärkeä kirja, koska se silloittaa nykyistä tilannetta venäläisturistien ja karjalaisten välillä.

Tekijät ovat palkintoraadin mukaan hyödyntäneet erinomaisesti alueen matkailuun liittyvää monipuolista tutkimusta. Kirjassa on myös runsaasti viitteitä kuvataiteisiin ja runouteen, onhan seutukunta aina kiehtonut taiteilijoita.

Kirja saa työryhmältä varauksettoman ihailun: se on ulkoiselta asultaan kaunis ja sisällöltään todella kiinnostava kulttuurihistoriallinen kuvaus Imatran seudusta.

Karjalaisen kulttuurin Edistämissäätiön jakama kulttuuripalkinto oli aiemmin ainoastaan kirjapalkinto, mutta aluetta haluttiin laajentaa kaikkeen kulttuuriin.

Ehdokkaista ei edistämissäätiön toiminnanjohtaja Satu Kokkosen mukaan ole pulaa, mutta palkinnonjakamista ei haluta sitoa mihinkään vuosirytmiin; palkinto jaetaan, kun löytyy sopiva palkittava.

KUVATEKSTI

Es-Arkisto/Ilkka Karhu

Risto ja Ritva Lehmusoksa olivat mukana Imatralla järjestetyssä Vuoksen lohta ja Pietarin kaviaaria -kirjan julkistamistilaisuudessa kesän lopulla 2008.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola