Jatkohoitopaikka mietityttää Nova-osastolla

Etelä-Karjalan keskussairaalan nopean vasteen päivystysosaston (Nova) suurimpana haasteena on ratkaista se, kuinka potilaan jatkohoitoon pääsy hoidetaan sujuvasti ja nopeasti. Nova-osasto on osittain vähentänyt käytäväpaikkoja.

HANNA KUUSISTO

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan keskussairaalan Nova-osaston toiminta on lähtenyt suhteellisen sujuvasti käyntiin. Maaliskuussa toimintansa aloittaneen osaston suurimmaksi ongelmaksi on noussut potilaiden siirtyminen jatkohoitopaikkaan.

Nova-osaston jälkeen potilas kotiutetaan, siirretään kunnan terveyskeskukseen tai muuhun hoitopaikkaan.

– Suurin osa menee Armilan sairaalaan ja se, miten Armila vetää, vaihtelee. Tällä hetkellä Armila ei välttämättä vedä hyvin, mutta se riippuu pitkälti päivästä, kertoo erikoistuva lääkäri Mikael Malmelöv Nova-osastolta.

– Potilaiden siirtyminen jatkohoitopaikkaan on ongelmakohta. Armilan veto vaikuttaa siihen, vahvistaa lähihoitaja Seija Räsänen.

Nova-osasto on osa maakunnallista yhteispäivystystä ja keskussairaalan päivystyspoliklinikkaa. Nova-osastolle pyritään ottamaan potilaita, joiden osastonhoidon tarve on arvioitu enintään kahden vuorokauden mittaiseksi. Tällainen potilas ei yleensä tarvitse erikoissairaanhoitoa eikä häntä siirretä keskussairaalan vuodeosastolle tai leikkaukseen.

Räsäsen mukaan kahden vuorokauden hoitoaika pitää pääsääntöisesti paikkansa. Kaksi vuorokautta ylittyy useimmiten juuri sen takia, ettei potilaalle löydy jatkohoitopaikkaa.

– Lisäksi voidaan olettaa, että potilaan tila parantuisi nopeammin, mutta niin ei tapahdu, Räsänen kertoo.

Joskus kahden vuorokauden tavoite ylittyy myös viikonlopun takia.

Malmelövin mukaan Nova-osastolle on otettu myös erikoissairaanhoidon potilaita. Joskus heitä on ollut jopa puolet osaston potilaista. Aluksi erikoissairaanhoidon potilaat aiheuttivat hämmennystä.

– Emme tienneet, kuka kiertää erikoissairaanhoidon potilaat Nova-osastolla. Nyt sisätautilääkäri hoitaa kierroksen.

Osaston yhtenä tarkoituksena on ollut vähentää potilaiden makuuttamista keskussairaalan käytäväpaikoilla. Malmelövin mukaan Nova-osasto on onnistunut osittain tavoitteessaan, ja potilaita on ollut vähemmän käytävillä.

– Osaltaan Nova on vähentänyt käytäväpaikkoja, mutta sydänosastoa ei ole pystytty auttamaan, Räsänen lisää.

Suurin osa Nova-osaston potilaista on monia sairauksia potevia iäkkäitä henkilöitä. Potilaiden ikäjakauma vaihtelee 16-92-vuotiaan välillä.

Lapset lähetetään päivystyspoliklinikalta suoraan lastenosastolle.

Tällä hetkellä Novalla on 14 potilaspaikkaa. Malmelövin mukaan paikat eivät ole aina täynnä. Aamuisin osasto täyttyy päivystyspoliklinikan kautta tulevista potilaista.

Osasto saattaa olla jo iltapäivällä tyhjillään, jos potilaat saadaan sujuvasti jatkohoitoon. Räsäsen mukaan tilanne vaihtelee suuresti puolessa vuorokaudessa.

– Hieman tilannetta pystyy ennustamaan, mutta ei paljoa. Esimerkiksi juhlapyhät, maanantait ja joskus perjantaitkin ovat kiireisiä, sanoo sairaanhoitaja Sanna Reponen.

Räsäsen ja Reposen mukaan viikonloppuisin Nova-osastolla hoidetaan myös alkoholin vuoksi tuotuja potilaita.

Lääkärille Nova-osasto on Malmelövin mukaan päivystyspoliklinikkaa rauhallisempi paikka. Reposen mukaan hoitajien kiire riippuu potilaan kunnosta. Jos potilaat ovat omatoimisia, osastolla on huomattavasti helpompaa.

– Mutta tilanne voi olla myös niin, että kaikki iäkkäät potilaat ovat vaipoissa ja heitä on myös syötettävä. Tästä huolimatta olemme pärjänneet pienellä porukalla.

KUVATEKSTI

PÄIVÄ HEISKANEN

ilmoitus

Lähihoitaja Seija Räsäsen (vas.) ja sairaanhoitaja Sanna Reposen mielestä Nova-osasto on osaltaan vähentänyt keskussairaalan käytäväpaikkoja.

Nova-osastolle tulevat ovat saaneet akuuttihoidon päivystyspoliklinikalla, ja Novalle he tulevat korkeintaan kahden päivän seurantaan.

Erikoistuvan lääkärin, Mikael Malmelövin mukaan Nova-osasto toimii kohtuullisen hyvin.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto