Joutsenonkangas liian kuiva lappeenrantalaisten janoon

Joutsenonkankaalle on porattu viitisentoista tutkimusreikää. Vettä löytyy ensi arvioiden mukaan reilu puolet siitä, mitä Huhtiniemen tekopohjavesilaitos tuottaa.

ILPO LESKINEN

LAPPEENRANTA. Joutsenonkankaan pohjavesi ei riitä kokonaan korvaamaan Huhtiniemen tekopohjavettä.

Joutsenonkankaan pohjavesiesiintymät eivät alustavien arvioiden mukaan riitä kasvattamaan kaupungin vesihuollon toimintavarmuutta sataan prosenttiin. Näin kertoo Lappeenrannan Vesi Oy:n toimitusjohtaja Kirsi Niinimäki.

– Sadan prosentin toimintavarmuus tarkoittaa, että vedenhankinta pystytään turvamaan, vaikka jokin vedenottamo olisi pois käytöstä.

Lappeenrannan vesiyhtiö on teettänyt pohjavesitutkimuksia Joutsenonkankaalla. Muukon ja Joutsenon väliselle kankaalle on porattu viitisentoista reikää.

HUHTINIEMEN tekopohjavesilaitos tuottaa vettä keskimäärin 6 500 kuutiometriä vuorokaudessa. Laitos puhdistaa Sunisenselän vettä juomakelpoiseksi.

Joutsenonkankaalta on Niinimäen arvion mukaan saatavissa pohjavettä korkeintaan 4 000 kuutiota vuorokaudessa.

Osa esiintymistä sijaitsee lähellä riskikohteita, joten hyödynnettävä vesimäärä lienee pienempi kuin 4 000 kuutiota.

UUTTA POHJAVETTÄ pitäisi löytyä vähintään 4 000–5 000 kuutiota vuorokaudessa. Se riittäisi Niinimäen mukaan juuri ja juuri korvaamaan Sunisenselän veden.

Pohjavettä tarvitaan tätä enemmän, kun halutaan parantaa vesihuollon toimintavarmuutta.

Kun Joutsenonkankaan koeporausten tulokset valmistuvat, päätetään koepumppauksista. Ne paljastavat, paljonko vettä todella saadaan ja pysyykö vesi laadukkaana.

JOUTSENONKANKAAN alustavat tutkimustulokset eivät Niinimäen mukaan ole varsinaisesti pettymys, vaikka enemmän toivottiin.

Niinimäki on vuosien aikana seurannut läheltä Lappeenrannan ja Imatran välillä tehtyjä pohjavesitutkimuksia.

Ensimmäinen Salpausselkä on teoriassa erinomaista pohjavesialuetta, mutta käytännössä vettä löytyy vaivoin.

– Olemme tienneet, että liikumme erittäin vaikealla alueella, Niinimäki sanoo.

Lappeenrannan ja Imatran välinen kangas on Niinimäen mukaan jo tutkittu aika tarkkaan. Uusia esiintymiä tuskin löytyy, ellei viime hetken jymy-yllätyksiä vielä tule.

LAPPEENRANNAN VESILÄHTEITÄ:

– Huhtiniemen tekopohjavesilaitos tuottaa talousvettä noin 6 500 kuutiometriä vuorokaudessa.

– Huhtiniemestä pumpataan pohjavettä noin 2 800 kuutiota vuorokaudessa. Määrää ei voida kasvattaa.

– Ilottulan ja Puslamäen vedenottamoilta pumpataan pohjavettä noin 2 200 kuutiota vuorokaudessa. Lupa mahdollistaisi 4 000 kuutiota, mutta vettä ei heru tuota määrää.

– Teoriassa Joutsenonkankaalta pitäisi irrota pohjavettä noin 20 000 kuutiota vuorokaudessa.

– Alustavien arvioiden mukaan Joutsenonkankaalta on saatavissa pohjavettä 4 000 kuutiota vuorokaudessa. Tulevissa tutkimuksissa selviää, kuinka suuri osa tästä vesimäärästä voidaan ottaa käyttöön.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen