Kaupunginmuseo kalaan Imatralla

Teemanäyttely esittelee Vuoksen pyydykset, pyytäjät ja saaliit.

IMATRA. Maanantaina avattu Imatran kaupunginmuseon uusi teemanäyttely kertoo kalastuksen, Vuoksen ja samalla koko Imatran historiasta.

Näyttely kertoo valo- ja elävin kuvin sekä esinein vuosisatojen takaisista kalastusmenetelmistä ja saaliista. Kaikkein vanhinta kalastuskulttuuria esittelee Turun maakuntamuseon Launista Lohipatoon-näyttely. Imatran omaa tuotantoa on Vuoksen yläjuoksun kalastuksesta kertova näyttelyosio.

Launi oli syöttikalan sisään pantu ottava koukku. Vuoksen kalastuksessa valtteja olivat muun muassa erilaiset rysät ja rantalohipadot. Imatran kartalla elää vielä tänäkin päivänä jääskeläisten käyttämä lohihäkki, jota sanottiin tainioksi. Siitä on Tainionkoski saanut nimensä.

Intendetti Minna Kähtävä-Marttisen mukaan Vuokselta tunnetaan melko hyvin joen maineikas herrojen urheilukalastushistoria. Talonpoikaisrahvaan kalatavat ja saaliit ovat tuntemattomampaa aluetta. Niistä kerrotaan näyttelyssä uutta tietoa.

KOVA kalamies oli myös kruunu. 1500-luvulle saakka Vuoksen kalastus oli vapaata. Sen jälkeen valtio alkoi perustaa parhaille kalapaikoille kalastamojaan. Niistä merkittävimpiä oli Vuoksen linnasaareen Imatrankosken yläpuolelle perustettu Bullerborgin kalastamo.

Vuoksen kuuluin kala on kautta aikojen ollut lohi. Menneisyydessä lähes yhtä haluttua saalista oli suuri ankerias, joka oli käypää valuuttaa jopa verojen maksussa. Laatokan ankeriaat nousivat Mellonlahteen ja Imatrankosken suvantoon.

Kaukaisimmassa historiassa näyttely käy kivikaudella saakka. Esineistöön kuuluu alkuperäisen mallin mukaan punottu jäljitelmä Antrean Korpilahden kylältä löydetystä kalaverkosta, jota pidetään maailman vanhimpana löydöksenä lajissaan. Yleisöllä on mahdollisuus kokeilla, kuinka Antrean verkon punominen onnistuu.

Imatran kaupunginmuseon kalastushistorianäyttely on esillä 15. toukokuuta 2010 saakka. Kesäaikaan näyttely on avoinna maanantaista torstaihin kello 10-19 sekä perjantaisin kello 10-16. Juhannuksena museo on suljettu.

KUVATEKSTI

MATTI VEIJALAINEN

Intendentti Minna Kähtävä-Marttinen kutsuu ihmisiä kokeilemaan, miten sujuu maailman vanhimman antrealaisen kalaverkkomallin solmujen punominen.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen