Categories
Artikkelit

Kesä lämmitti Imatran tonttikaupan uudelleen

Kiinnostuksen kärki tulee nyt omalta puolen rajaa. Venäläisiä eniten viehättävien talonpaikkojen varasto on tyhjentynyt.

IMATRA. Imatran kaupungin tonttikauppa on kesän tullen lämmennyt. Tontinluovutuksia hoitavan kiinteistöteknikko Pertti Kanervon mukaan paikallisen suurteollisuuden taantuma jähmetti välillä pientalotonttien kysynnän, mutta nyt se on jälleen olosuhteisiin katsoen jopa yllättävän vilkasta.

Tähän mennessä kaupunki on tänä vuonna jakanut parikymmentä pientalotonttiaan. Kanervo uskoo, että vuoden loppuun mennessä ottajansa voi löytää hyvinkin 40 tonttia. Muutaman vuoden takaisiin huippulukuihin ei päästä, mutta ei niistä myöskään tällä vauhdilla pahasti romahdeta.

KAIKKI nurkat koluten Kanervo löytää tarjolle noin 90 omakotitonttia. Kuranttia tavaraa niistä on noin puolet. Se merkitsee sitä, että nykyisellä vauhdillaan kysyntä imaisee kysytyimpien alueiden tontit melko nopeasti. Reserviä olisi taas täydennettävä.

Uusia asuntoalueita on kaavoihin tulossa Rautiosta rajavartioston naapurista ja Ritikankoskelta Tainionkosken kirkon ympäristöstä. Lisäksi Meltolassa on tontteja alueella, jolta vielä puuttuu kunnallistekniikka.

– Näillä pärjätään ehkä pari-kolme vuotta, mutta sitten on jälleen mietittävä jotain uutta, Kanervo sanoo.

VIIME vuosien hitti Imatralla on Kanervon mukaan ollut Vuoksenrannan suuri asuntoalue. 50 tontista on vapaina enää viisi viimeistä. Tarjonta loi kysynnän.

– Vuoksenrannan markkinointiin ei tarvittu mitään jippoja. Kävelymatkan päässä sekä Imatrankosken että Mansikkalan palveluista oleva alue meni luonnostaan hyvin, Kanervo sanoo.

Vuoksenranta ei tarvinnut edes venäläisvetoa. Muutenkin Imatran tonttikauppa on nyt suomalaisvoittoista. Venäläisiltä ovat tuskin rahat loppuneet, mutta heitä kiinnostavien tonttien varanto on Imatran kaupungilta ehtymässä.

Kanervon mukaan venäläistä rakentajaa kiinnostaa tontti, jolta näkyy vesi, ja joka on mieluiten rauhallisella paikalla metsäisessä suojassa. Hyväksi luetaan myös, jos asuinalue on lähellä kylpylää.

Nämä kaikki kriteerit täytti viime vuoden keväällä loppuunmyyty Lempukan lähes 40 tontin pientaloalue. Ostajista puolet oli venäläisiä.

TONTTIKAUPAN uusimpia avauksia Imatran kaupunki on tehnyt Saareksiinmäen Anttilanpellon alueelle.

Kolme ensimmäistä tonttia on Kanervon mukaan varattu. Papereita ovat hakeneet muutkin, joten lisää ilmoittautumisia Anttilanpellolle on odotettavissa.

Kanervon mukaan lähtökohta on, että kaupungin ensi vuoden budjettiin tulevat rahat Anttilanpellon kunnallistekniikkaan. Silloin ensimmäiset rakentajat voivat aloittaa ensi keväänä.

Anttilanpellolle on piirretty 25 tonttia. Alun perin kylä suunniteltiin suuremmaksi, mutta luontoa päätettiin säästää, kun alueella tehtiin liito-oravahavaintoja.

KUVATEKSTI

MATTI VEIJALAINEN

Mikko Ikävalko on tuoreimpia vuoksenrantalaisia. Tontin viimeistely jatkuu pihatöillä.

Vuoksenrannan markkinointiin ei tarvittu mitään jippoja.

Pertti Kanervo

SUOSIKKEJA

Vuoksenranta Imatrankosken ja Mansikkalan välissä.

Tuulikallion täydennysrakennusalue.

Tinttikallio kakkonen Tuulikallion kyljessä.

Kysyntää on myös Itä-Siitolalla ja Kymälahdella Vuoksenniskan naapurissa.

Uusin tulokas Anttilanpelto Saareksiinmäen länsireunassa Helsingintien varressa.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen