Categories
Artikkelit

Matkailuguru pitää hulppeista suunnitelmista

HEIKKI SOPANENLAPPEENRANTA. Matkailubisneksen grand old man Olavi Miettinen seuraa kiinnostuneena Huhtiniemen ja Rauhan hotellikylpylä-hankkeita.- Hulppeita suunnitelmia pitää matkailussa olla. Viranomaiset sitten päättävät, toteutuvatko ne, Miettinen sanoo.Miettisellä oli 1971 hulppea suunnitelma Huhtiniemen leirintäalueen edustalla olevasta Nuottasaaresta Lappeenrannassa. Saaresta piti tulla saksalaisten turistien kesäparatiisi. Lomalennotkin oli jo alustavasti sovittu, ja puhuttiin Suomen Mallorcasta.Homma kaatui viranomaisvastustukseen, mutta oli samalla lähtölaukaus Saimaan matkailijayhdistyksen toimitusjohtajan uralle yksityisenä matkailuyrittäjänä.MIETTINEN perusti 1973 matkatoimistot Lappeenrantaan, Mikkeliin ja Savonlinnaan ja aloitti yhteistyön Kalevi Keihäsen kanssa lennättäen suomalaisia etelän matkoille.- Olimme huvi- ja seuramatkojen erikoismatkatoimisto. Keihänen teki konkurssin, mutta me jatkoimme.1975 Miettinen myi Mikkelin ja Savonlinnan toimistot ja keskitti bisneksen Lappeenrantaan. Matkojen myynnin lisäksi toiminnan tukijalka oli lomamökkien välitys.Miettisen ja hänen vaimonsa Ailan ikioma bisnes ja harrastus oli 1970-luvulta Vehkasalon saarikartano Taipalsaarella. He majoittivat siellä kristillisiä saksalaisia tälle vuosituhannelle saakka.Miettinen ehti olla matkailubisneksessä aktiivisesti mukana yli puoli vuosisataa, niin paikallisena kuin valtakunnallisena vaikuttajana. Miettisten matkatoimisto siirtyi heidän poikansa Ollin omistukseen 1992.MIETTINEN seuraa edelleen eteläkarjalaista matkailua. Hän sanoo, että eteenpäin on menty, mutta pahoittelee Imatran ja Lappeenrannan yhteistyön puutetta ja arvelee, että siihen ei tule parannusta.- Luulen, että maakunnallinen matkailuyhtiö kaatuu, koska siellä ei ole väkeviä toimijoita mukana.Miettisen mielestä matkailussa tarvitaan yhteiskunnan tukea edellytysten luomisessa, mutta matkailubisnes pitää jättää kaupallisille yrittäjille.- Omasta mielestään asiantuntijoita on paljonkin, mutta todellisia osaajia loppujen lopuksi vähän.Hän suhtautuu varauksella venäläisten matkailubisnessuunnitelmiin Etelä-Karjalassa.- He puhuvat ja lupaavat mutta eivät ole tehneet mitään.KUVATEKSTIPÄIVÄ HEISKANENOlavi Miettinen sanoo, että iskulauseet, sloganit, ovat tärkeitä, kun aluetta tehdään matkailussa tunnetuksi.80-vuotias Olavi Miettinen. Syntynyt 26.6.1929 Helsingissä. Muutto Lappeenrantaan 1941 isän tullessa kaupunkiin rakennusmestariksi. Naimisissa Aila-vaimon kanssa vuodesta 1952. Lapset Olli ja Leena. Saimaan matkailijayhdistyksen toimistonhoitajaksi 1951. Yhdistyksen toimitusjohtaja vuoteen 1973, jolloin perusti oman matkatoimiston. Suomen matkatoimistoalan liiton kunniajäseneksi 2007. Ei vietä merkkipäiväänsä.

Heikki Sopanen

Kirjoittaja: