Categories
Artikkelit

Näpit irti Myllysaaren saunasta!

Myllysaaren saunojien kantaporukka on huolestunut kylpypaikkansa tulevaisuudesta. Saunassa ei ole enää kehittämistä, kunhan sitä vain pidetään kunnossa. Sauna lienee monille vielä tärkeämpi paikka kuin osataan sanoakaan.

ESA VILENIUS

LAPPEENRANTA. Sauna ja Saimaa ovat saaneet miesten selät punoittamaan ja naamat hymyilemään. Aurinko häikäisee veden pinnasta terassin lipan alle.

Raimo Harvosaari, Timo Vartiainen, Pentti Laurema, Kari Weckström ja Kari Kettunen sanovat edustavansa todennäköisesti koko miessaunojien porukkaa, kun he vaativat, että sauna jätetään Myllysaaren kehittämissuunnitelmien ulkopuolelle. Kehittämisen rajan voisi vetää suunnilleen saunaa ympäröivän metsikön reunalle.

Miesten saunan vakioporukassa on viitisenkymmentä jäsentä.

– Naisten porukka on varmaankin suurempi, Pentti Laurema arvioi.

Laurema on jutellut Myllysaari-suunnitelmista saunojien kanssa ja kaikki ovat yhtä mieltä saunan säilyttämisestä. Moni on saunonut Myllysaaressa vuosikymmenet.

Osa saunojista on sitä mieltä, että naisten saunan voisi kyllä rakentaa viereen, mutta nykyiselle saunalle ei tarvitse tehdä mitään. Miettimällä joku keksii talvisen ilmanvaihdon parantamisen.

SAUNA ja Saimaa riittävät sellaisenaan. Ja alasti uimisen mahdollisuus pitää säilyttää.

– Vaimo käski nimenomaan sanoa, ettei hän halua jatkuvasti kiskoa märkää uimapukua päälleen, Laurema tiedottaa.

Myllysaaren saunan veteraanit puhuvat aivan kohteliaasti kaupungin suunnittelemista ”ötökköpuistosta”, nuotiopaikasta ja ponttonilaitureista. Sääkään ei oikein anna myöten vihoitella.

Mutta saunojilta ei kehittämisestä ole kysytty mitään.

– Jossain tämä asia on vain päätetty. Eikös tämä ole sitä demokratiaa, Kari Kettunen arvelee.

Asian voisi tietysti ajatella niinkin, että saunojat ovat saunassa aika keskeisessä asemassa.

KOKONAISUUTTA voi saunaporukan mielestä kyllä kehittää. Saunaraati korostaa, että mielipide koskee nimenomaan saunaa. Uimarannalla asioista voidaan ajatella toisin. Tosin esimerkiksi rantalentopalloilijat eivät tiettävästi ole olleet kovin innoissaan uudesta kentästä.

Kari Weckström muistuttaa, että Myllysaaren sauna on nykyisellään ainoa kannattava paikka koko liikuntatoimessa.

Laiturin kaiteella kasvaa jäkälää. Se ei haittaa mitään. Laureman mielestä saunaa voisi korjailla sitä mukaan kuin se korjausta tarvitsee.

Ehkä helsinkiläissyntyinen Laurema näkee asian vielä monia muita selvempänä. Hän muutti Saimaan rannalle pari vuotta sitten.

– Olen viihtynyt hyvin. Se on suureksi osaksi saunan ja ennen muuta saunaporukan ansiota.

Raimo Harvosaari miettii Myllysaarta ammattirakentajan silmin.

– Mitenkähän suuri sermi pitäisi laittaa, jos viereen rakennettaisiin naisten sauna.

KUVATEKSTI

LAURA POHJAVIRTA

Raimo Harvosaari syöksyy epäröimättä Saimaan syliin.

Kirjoittaja:
Esa Vilenius