Pohjolankatu 23:een mahtuisi iso lukio tai yhdistetty yläkoulu

Lappeenranta selvittää ammattikorkeakoulun tilojen käyttöä. Se tekisi Armilan koulun remontin tarpeettomaksi.

LAPPEENRANTA. Suunnitelmia Lappeenrannan koulujärjestelyistä pannaan taas uusiksi. Nyt kaupungin kasvatus- ja opetustoimi tutkii, olisiko sillä käyttöä Saimaan ammattikorkeakoulun Kimpisen kampukselta vapautuville tiloille.

Syynissä on Pohjolankatu 23, jossa on toistaiseksi ammattikorkeakoulun tekniikan ja liiketalouden toimialat ja hallinto.

– Yksi mahdollisuus on sijoittaa sinne iso lukio. Toinen vaihtoehto on sijoittaa sinne peruskoulun puolelta Kimpisen ja Armilan yhdistetty koulu, jota on suunniteltu Armilaan, kertoo kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg.

Pohjolankatu 23:een mahtuisi hänen mukaansa 800-850 oppilaan lukio. Todennäköisin muuttaja olisi Kimpisen lukio, joka on vastapäätä Pohjolankadun toisella puolella. Yhdistetty Kimpisen-Armilan yläkoulu voitaisiin Willbergin mukaan sijoittaa myös Kimpisen lukiolta vapautuviin tiloihin.

Nämä järjestelyt edellyttäisivät jonkin verran lisärakentamista. Toisaalta ne tekisivät tarpeettomaksi Armilan koulun remontin, jonka kaupunki keväällä säästösyistä lykkäsi.

Lappeenrannan kolmesta lukiosta Pohjolankatu 23:een mahtuisi Kimpisen lukion lisäksi toinenkin lukio. Kimpisen lukiossa on noin 400 oppilasta, Lyseon lukiossa saman verran. Molempien tilat odottelevat remonttia.

Lauritsalan lukio sijaitsee vasta remontoiduissa Lauritsalan koulukeskuksessa. Päivälukiossa on runsaat 300 oppilasta ja iltalukiossa 46 oppilasta.

Tuija Willbergin mukaan mitään lukiofuusiota ei kuitenkaan ole nyt suunnitteilla.

– Viime vuonna tehdyn palveluverkkoratkaisun yhteydessä päätettiin, että lukioiden määrää tarkastellaan vuonna 2013.

Muutenkin Pohjolankatu 23:n mahdollinen käyttöönotto on Willbergin mukaan vasta vaihtoehtojen arviointivaiheessa.

– Tässä on hirveän monta liikkuvaa osaa, eikä missään tapauksessa mitään valmista mallia.

Kasvatus- ja opetustoimi tutkii Pohjolankatu 23:n käyttömahdollisuuksia kaupunginjohtaja Seppo Miettisen toimeksiannosta.

Miettisen mukaan haussa ovat ratkaisut, joilla kaupunki voisi vapautua Armilan koulun peruskorjauksesta. Armilan tilojen tarjoamista esimerkiksi Väyläviraston käyttöön Miettinen ei halua spekuloida, ja myös Pohjolankatu 23:n vaihtoehdoista puhuminen on hänen mukaansa ennenaikaista.

– Nyt vasta arvioidaan vaihtoehtojen toimivuutta ja kustannuksia. Niiden perusteella edetään.

Miettisen mukaan täytyy myös selvittää, paljonko kaupungin pitää Pohjolankatu 23:n tiloista maksaa.

Tilat omistaa osakeyhtiön ylläpitämä Saimaan ammattikorkeakoulu. Tilat vapautuvat kun ammattikorkeakoulun Lappeenrannan yksiköt muuttavat vuonna 2011 Skinnarilaan yliopiston kampukselle.

Pohjolankatu 23:n tilojen käyttömahdollisuuksia selvittää myös kuntayhtymän ylläpitämä Etelä-Karjalan ammattiopisto.

KUVATEKSTI

TUULI TRUHPONEN

Kimpisen lukio ja koulu sijaitsevat Pohjolankadulla vastapäätä Saimaan ammattikorkeakoulun tiloja, kuvassa näkyvän aidan takana.

Haussa ovat ratkaisut, joilla kaupunki voisi vapautua Armilan koulun peruskorjauksesta.

Seppo Miettinen

Viime vuonna tehdyn palveluverkkoratkaisun yhteydessä päätettiin, että lukioiden määrää tarkastellaan vuonna 2013.

Tuija Willberg

Kirjoittaja:
Leena Sallinen