Taavetin linnoitukseen kahvila ja katsomo

Linnoituksesta halutaan tehdä entistä vetovoimaisempi turistien silmissä.

OUTI SALOVAARA

LUUMÄKI. Taavetin linnoitus Luumäellä on saamassa muun muassa kesäkahvilan ja infotilat sekä katsomon ja esiintymislavan.

Linnoitusalueen matkailullisen vetovoiman lisäämiseen tähtäävä hanke sai 300 000 euroa EU- ja valtionrahoitusta maakunnan yhteistyöryhmän MYRrin päätöksellä tiistaina.

Luumäen kunnan junaileman hankkeen kokonaiskustannusarvio on 600 000 euroa vuosina 2009–2011. Kunta maksaa 600 000 eurosta toisen puolen.

Tavoitteena on lisätä linnoituksessa vierailevien matkailijoiden sekä siellä järjestettävien tapahtumien määrää. Uusia työpaikkoja hankkeen lasketaan tuovan kaksi kappaletta.

Kehittämisrahoilla tehdään aluksi arkkitehti- ja LVIS-suunnitelmat linnoituksen sitadellin eli sarvilinnan rakenteiden, arestirakennuksen sekä wc-tilojen ja museona olevan upseerirakennuksen muutostöiden osalta.

Sitadelliin rakennetaan katsomo, esiintymislava sekä sähkö- ja vesipisteet. Linnoituksen arestirakennukseen rakennetaan infopisteen ja kesäkahvion tilat sekä wc.

Upseerirakennus muutetaan vierailijakeskukseksi.Myös linnoituksen kulkuväyliä kunnostetaan ja sinne rakennetaan opastusjärjestelmä.

Taavetin alkuperäisen linnoituksen halkaisija oli noin kilometri. Jäljellä oleva sisälinnoitus sijaitsee Kuutostien ja kunnantalon välisellä alueella.

Venäläiset ryhtyivät rakentamaan linnoitusta vuonna 1773 Pietarin suojaksi.

Sisälinnake on rakennettu vuonna 1796.

Linnoituksen rakentamisaikana Taavetti oli strategisesti tärkeällä paikalla.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara