Categories
Artikkelit

Uukuniemellä etsitään kannatusta yksityiskoululle

Kristillinen koulu tarvitsee 30 oppilasta. Puuharinki varautuu Kummun koulun sulkemiseen.

PARIKKALA. Parikkalan kärkeen Uukuniemelle puuhataan yksityistä kristillistä koulua. Noin 500 asukkaan paikkakunnalla varaudutaan siihen, että Uukuniemen koulu Parikkalan kuntastrategian mukaisesti lakkautetaan vuonna 2010.

Strategia on valtuustokäsittelyssä torstaina. Sen mukaan Särkisalmen koulu yhdistetään Kirjolan kouluun ja Uukuniemen koulu Saaren kouluun vuonna 2010.

Hankkeen puuhahenkilöihin kuuluva Mika Berg kertoi, että yksityiskoulun kannattavuusraja on 30 oppilasta. Oppilaita voisi tulla lähiseudun lisäksi muualtakin, ja vastaavasti jotkut uukuniemeläiset voivat haluta lapsensa kunnalliseen kouluun.

Rahoituksesta 90 prosenttia tulisi valtionavusta, jonka edellytyksenä on valtioneuvoston myöntämä toimilupa. Vastaavia yksityisiä ja kristillisiä kouluja toimii Suomessa kymmeniä.

Uukuniemen kunnallisen koulun säilyttämistä ajaneet aktiivit ovat laskeneet, että pitkällä aikavälillä paikkakunnalla riittää kolmisenkymmentä alakouluikäistä.

Bergin mukaan kaavailuissa on kahden opettajan koulu, jossa opetusta annettaisiin esikouluikäisille sekä luokille 1–6. Kouluavustajia olisi yksi tai kaksi.

Yksityiskoulun kannatusta ja sen mahdollista aikataulua kartoitetaan ensi maanantaina järjestettävässä keskustelutilaisuudessa. Bergin mukaan alakoulun säilyttämistä tällä keinoin kannattaa sellaisiakin asukkaita, joilla ei itsellään ole koulukkaita tai alle kouluikäisiä. Bergillä itsellään on kaksi alla kouluikäistä lasta.

– Koulu koetaan yhteiseksi asiaksi ja paikkakunnan vetovoimatekijäksi, Berg luonnehtii. Hän lisää, että ellei hanke onnistu nyt, se voi syntyä parin vuoden kuluessa. Koulu voisi houkutella paikkakunnalla myös lisää lapsiperheitä.

Kunnanjohtaja Hans Olander ei mielellään tässä vaiheessa kommentoi kunnan kärjen kouluhanketta, koska päätöksiä Uukuniemen koulun lakkauttamisesta ei ole.

Torstaisen strategiapäätöksen lisäksi on vielä päätettävä erikseen kouluverkosta joskus syksyllä. Yksityiskoulu ei muutenkaan ole kunnan toiminnan alaista.

Olander ei halua ottaa siihenkään vielä kantaa, voisiko mahdollisesti perustettava yksityiskoulu toimia kunnan omistamassa koulukiinteistössä.

Toisena vaihtoehtona puuharyhmän mukaan on, että koulu toimisi Uukuniemen Rajapirtissä.

Uukuniemen kouluhankkeesta kertoi ensimmäisenä Etelä-Karjalan Radio.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen