Viisumittomat Viipurin risteilyt kiinnostavat

Matkaverkon kesäkuun risteilyissä kasvua viime vuoteen 70 prosenttia. Alkukesän matkailunäkymät muutenkin Lappeenrannassa rohkaisevia taloustilanteesta huolimatta.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Viisumittomat Viipurin risteilyt vauhdittavat Lappeenrannan seudun tämän kesän matkailua. Risteilyjä myyvän Saimaan Matkaverkon mukaan matkustajamäärä on kasvanut kesäkuussa 70 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

– Tällä vauhdilla pääsemme 20 000 matkustajaan, kun viime kesänä Viipurissa kävi 11 000 matkustajaa, Matkaverkon toimitusjohtaja Kirsti Laine kertoo.

Takavuosien ennätysluvuista ollaan vielä kaukana, mutta Laine sanoo, että tilanne näyttää oikein mukavalta.

– Venäjä kiinnostaa aina vaan. Pietari on tietysti ykkönen, mutta myös Karjalan kannas vetää.

Matkaverkko pyrkiikin paketoimaan Viipurin risteilyjen yhteyteen Viipurista Terijoelle ja Pietariin suuntautuvia bussimatkoja.

– Ryhmille tarkoitettua ohjelmaa tehdään parhaillaan. Viisumiasetus sallii liikkumisen Venäjän federaation alueella 72 tunnin aikana ryhmäohjelman mukaisesti.

TALOUSTAANTUMA näkyy Lappeenrannan alueen majoitusyrittäjien mukaan jonkin verran matkailijoiden liikkeissä.

Hotelli Lappeen hotellipäällikkö Katja Pellinen kertoo, että hotellivaraukset jätetään nyt viime tinkaan.

– Taantuma on ilmeisesti vaikuttanut sen verran, että lomapäätöksiä ei lyödä lukkoon viikkoja etukäteen. Radikaaleja muutoksia ei onneksi ole, mutta aiempaa enemmän nyt eletään päivä kerrallaan.

Scandic Patrian johtaja Tomi Saarelainen uskoo, että tämä kesä on kotimaan matkailun kesä.

– Meillä ollaan viime kesän vauhdissa. Ryhmiä on nyt liikkeellä selvästi enemmän kuin aikaisemmin, mikä on hotellien kannalta hyvä asia. Ulkomaalaisista hollantilaisten turistien määrä on ollut selvässä kasvussa.

Saarelainen kiittelee Lappeenrannan 360-vuotisjuhlavuotta matkailun vauhdittajana.

– Kaupunki on tänä kesänä täynnä tapahtumia.

Erityismaininnan saa uudistettu kesäteatteri.

– Hienot puitteet ja hyvä näytelmä. Sitä esitetään taatusti täysille katsomoille.

LOMA-OKSAN toimitusjohtaja Juha Oksanen sanoo, että matkailukauden alku näyttää kohtuulliselta. Loma-Oksa pyörittää Huhtiniemen leirintäaluetta ja sen kyljessä olevaa hotellia.

– Tilastoja ei vielä kannata kauheasti katsella, mutta hotellissa on hyvä varaustilanne ja leirintäalueella oli vuosisadan paras toukokuu.

Oksasen mukaan toukokuun suurin telttailijaryhmä olivat venäläiset.

– Heitä tuli perhekunnittain ja yksittäin.

Oksanen sanoo, että hänen kokemuksensa mukaan lomat alkavat vasta ensi viikolla.

– Silloin alkaa myös turistien laajempi liikehdintä.

HOTELLI Karelia-Parkin toimitusjohtaja Kari Nalli sanoo, että kesäkuu on ollut huonompi kuin muutamana edellisenä vuonna.

– Taloustilanteen vaikutusta lukuihin on vielä vaikea arvioida. Selvä trendi näkyy siinä, että venäläisten matkailijoiden määrä on pudonnut. Muutenkin on nähtävissä, että ihmiset käyttävät rahaa niukemmin.

Nalli arvelee, että osaltaan matkailulukuihin on vaikuttanut alennusmyyntien keskittyminen juhannuksen jälkeiselle viikolle.

– Ihmiset pyörivät alennusmyynneissä, ja lomamatkailun alku siirtyy.

Pitkään matkailubisneksessä mukana ollut Nalli sanoo, että paras matkailun markkinoija on aurinko. Sitä jos riittää, riittää turistejakin.

KUVATEKSTI

TUULI TRUHPONEN

Viisumivapaille Viipurin risteilyille odotetaan tänä kesänä jopa 20 000 matkustajaa.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen