Hännisten pyöräilyperhe kiitää maantiellä ja maastossa

Perheen isä Eino Hänninen pyöräilee ja kisailee kuntoilumielessä. Molemmat pojat ovat ehtineet pokata maastopyöräilyn SM-kultaa. Mitaleja on tullut maantieltäkin.

IMATRA. Tuore tempoajon nuorten Suomen mestari Juho Hänninen paahtaa Imatran Jäppilänniementietä selkä kyyryssä. Treenikavereina toimiva pikkuveli Jaakko Hänninen näkee aitiopaikalta isoveljen kunnon olevan SM-kisojen jälkeen kohdallaan.

Perusteellisen tutulle 10 kilometrin reitille syntyy uusi oma ennätys: 14.15.

– Ihan hyvin kulkee, Juho Hänninen virnistää.

– Oman kehityksen näkee parhaiten kellosta, mutta myös silloin, kun sarjat nousevat ja matkat kasvavat. Ensin sitä luulee, ettei pidemmälle matkalle riitä paukkuja, mutta käytännön kautta huomaakin kunnon riittävän.

Hänniset ovat todellinen pyöräilyperhe. Isä Eino Hänninen kisaa yli 45-vuotiaiden sarjassa. Tainionkosken Tähden kolmikko on tuttu näky seuran viikottaisissa tempoajoissa Imatralla.

– Nämä ovat toiseksi paras harjoitusmuoto varsinaisten kisojen jälkeen. Porukassa saa paremmin itsestään irti, Eino Hänninen sanoo.

– Aina pääsee kovempaa, kun on kaveri vieressä läähättämässä, Juho Hänninen vahvistaa.

16-vuotias Juho Hänninen ja neljä vuotta nuorempi Jaakko Hänninen ovat kuuluneet ikäluokkiensa Suomen kärkeen niin maantie- kuin maastopyöräilyssä jo vuosia.

Lajit kuuluvat kaksikon ohjelmaan tasavertaisina myös jatkossa. Talvisin kunto kohenee suksilla ja matkaluistimilla.

– Kerran kävin kokeilemassa cyclocross-kisoissa, mutta se ei ollut miun juttu, Jaakko Hänninen sanoo.

Maastopyöräily on kuitenkin veljeksille fyysisesti maantiepyöräilyä läheisempi laji. Kotoa Ruokolahden Äitsaaresta löytyy haastavia metsämaastoja heti kotipihan vierestä.

– Pihasta saa liikkua viisi kilometriä, kunnes lähin asfalttitie alkaa, isoveli sanoo.

Luonnonmuotojen tuntemus on ollut kaksikolle eduksi maastopyöräilyssä, kun oikeaa ajorytmiä on haettu juurakkoisille reiteille.

– Pojilla oli tekniikka luonnostaan hallussa, kun ensimmäisen kerran käytiin maastossa kokeilemassa. Kroppa jousti oikealla tavalla, Eino Hänninen toteaa.

Kaksikon seuraava tähtäin on asetettu elokuun puoliväliin, jolloin Vantaan Korsossa järjestetään maastopyöräilyn ikäluokkien SM-kisat. Juho Hänninen jahtaa viidettä SM-kultaansa ja Jaakko Hänninen toistaan.

Kilparatojen ulkopuolella Juho Hännistä odottaa syksyllä lukio-opiskelu Vuoksenniskalla. Pääsy urheilijakoulutukseen auttaa harjoitusten ja koulun yhteensovittamisessa.

– Urheilijakoulutukseen pääsy oli hyvä juttu. Etäisyys kouluun on pitkä, joten treeneihin ehtisi vasta illalla.

– Jatkossa tarkoitus on etsiä omia rajoja pyöräilyssä. Samoin olisi mukava päästä testaamaan omaa vauhtia kansainvälisissä kisoissa, joskin sopivia ei ihan lähitienoolla järjestetä, Juho Hänninen toteaa.

TUULI TRUHPONEN

Juho Hänninen (vas.) ja Jaakko Hänninen (oik.) ovat käytännössä ainoat pyöräilyä kansallisella tasolla harrastavat juniorit Etelä-Karjalassa. Tilanne harmittaa etenkin isä Eino Hännistä (kesk.), joka pitkän linjan pyöräilymiehenä muistaa lajin paremmat ajat.

Juho Hännisen SM-kultapyörä

Aika-ajopyörä

Tanko mahdollistaa aerodynaamisen asennon kuin syöksylaskijalla, vaihdevivut integroitu kyynärnojiin asennon säilyttämiseksi vaihtaessa Takapyörän puolien tilalla kiekko estämässä ilmanvastusta kasvattavien pyörteiden syntyä, edessä tutkitusti paras kolmipuolainen vanne Renkaiden leveys 19-20 mm, paine 12 bar Runko hiilikuitua, koko paketin paino noin yhdeksän kiloa

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen