Liikennealoitteet johtavat usein käytännön toimiin

Eteläkarjalaiset ovat innokkaita tekemään aloitteita liikenteeseen liittyvissä kysymyksissä. Lappeenrantalaiset ja imatralaiset haluavat pääasiassa lisää hidasteita parantamaan liikenneturvallisuutta omilla kotinurkillaan.

HEIKKI SAIRANEN

Eteläkarjalaiset eivät arkaile tehdä aloitetta. Suurennuslasin alla ovat sekä käytännön liikenneongelmat että yleiset liikenneturvallisuustyön kehittäminen.

Sekä Lappeenrannassa että Imatralla asukkailla on suuri sananvalta siihen, miten liikenneturvallisuutta parannetaan. Useissa tapauksissa kaupunkilaisten toiveet omilla kotinurkilla myös toteutuvat.

– Pyrimme täyttämään toiveet, vaikka niihin joskus aikaa kuluukin, sanoo Lappeenrannan kaupungin liikenneinsinööri Birgitta Nakari.

– Tietysti otamme ne huomioon liikenneturvallisuutta parannettaessa, sanoo Imatran kaupungin kaavoituspäällikkö Erkki Pekkarinen.

Pääasiassa lappeenrantalaiset ja imatralaiset haluavat lisää hidasteita parantamaan liikenneturvallisuutta. Lappeenrannan liikenneinsinööri Birgitta Nakari sanoo, että jos jollakin alueella autojen nousevat herkästi, vaaditaan jo melkein hetimiten hidastetta.

– Vuosittain työohjelman yhteydessä poimimme tärkeimpiä toteutettavaksi.

Nakarin mukaan kaupunkilaiset tekevät aloitteita tasaiseen tahtiin. Kesä ei poikkea talvikuukausista. Tällä hetkellä toiveiden torilla on noin 80 aloitetta.

– Meillä on olemassa pisteytysmenetelmä, jossa huomioidaan muun muassa ajonopeudet kyseisellä tiellä, olosuhteet, kevyenliikenteen järjestelyt.

– Joskus ehdotetaan myös nopeusrajoituksia, mutta pääasiassa kuitenkin hidasteita.

Aloitteet johtavat usein käytännön toimiin. Nakari mainitsee muun muassa Tyysterniementien, Lavolantien ja Katajakadun. Näille teille on rakennettu hidasteet.

– Jossakin aloitteessa Katajakadun hidastetta on vaadittu jo poiskin, koska sitä pidetään liian korkeana. Tarkoitus kuitenkin on, että siinä ajetaan 20 kilometriä tunnissa, Nakari muistuttaa.

Imatralla on rakennettu jo yli 50 hidastetta eri puolilla kaupunkia. Lappeenrannassa hidasteita on huomattavasti vähemmän, Nakarin mukaan vain kymmenkunta, mutta lisää rakennetaan koko ajan. Imatran kaavoituspäällikön Erkki Pekkarisen mukaan heillä paikat on koluttu melko tarkkaan. Siksi kriteerit uusille hidasteille ovat nykyään melko tiukat.

– Mutta toki tutkimme uudet toiveet ja toteutammekin ne, jos ne antavat aihetta, Pekkarinen sanoo.

Imatra saa uuden liikenneturvallisuussuunnitelman. Se laaditaan Imatran, Ruokolahden, Rautjärven, Parikkalan ja Tiehallinnon yhteistyönä ja valmistuu ensi vuoden keväällä. Imatralla, Ruokolahdella ja Rautjärvellä on olemassa liikenneturvallisuussuunnitelmat, mutta ne ovat vanhentuneet.

Pekkarisen mukaan Imatran ja Rautjärven liikenneturvallisuussuunnitelmat ovat vuodelta 2001. Ruokolahden suunnitelma on vuodelta 1995. Suunnitelmien tavoitteena on turvallisuuden parantamisen lisäksi aktivoida kuntien liikenneturvallisuustyötä.

Suunnitelmiin sisältyvät sekä tekninen liikennejärjestelyjen toimenpideohjelma että kuntien eri hallinnonaloja koskevat liikennekasvatus ja tiedotussuunnitelmat.

Lappeenrannan liikenneturvallisuussuunnitelma valmistui kolme vuotta sitten.

KUVATEKSTI

LAURA POHJAVIRTA

Lappeenrannassa hidasteita on kymmenkunta, Imatralla yli 50.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen