Matkailija kaikkoaa maakunnasta, jos täällä ei ole mitään tekemistä

Imatran seudun kehitysyhtiö ryhtyy kouluttamaan ohjelmapalveluyrittäjiä. Kun kysyntä jatkossa kasvaa, on oltava mitä myydä.

MINNA MÄKINEN

Venäläinen matkailija viettää Imatran seudulla nyt keskimäärin kaksi–neljä päivää. Hän käy kaupat, kylpylän, ehkä kalassa. Sen jälkeen hän kysyy, mitä täällä nyt voi tehdä. Jos vastaus on ei oota, matkailija suuntaa muualle.

Maakunnassa on tällä hetkellä alle parikymmentä päätoimista ohjelmapalveluyrittäjää.

– Siinä on muna-kana-ongelma. Tällä hetkellä ei ole riittävästi kysyntää, mutta kun alueen isot matkailuinvestoinnit toteutuvat, asiakasvirta kasvaa. Silloin paikallisilla pitää olla palveluja joita tarjota tai toteuttajat tulevat muualta, toteaa toimitusjohtaja Aki Keskinen Imatran seudun kehitysyhtiöstä.

Kehitysyhtiö on rakentanut ohjelmapalveluyrittäjille ja -työntekijöille tarkoitetun koulutuskokonaisuuden. Sen tavoite on lisätä yrittäjien keskinäistä verkottumista, parantaa ohjelmapalvelujen ammattimaisuutta ja laatua sekä saada toimintaa säännölliseksi ja ympärivuotiseksi.

– Liikkeelle lähdetään yrittäjien ja työntekijöiden perusosaamisen parantamisesta. Siinä on paljon puutteita esimerkiksi kalastusmatkailussa.

Kalastusmatkailussa Keskinen näkee myös suuret kasvumahdollisuudet.

Etelä-Karjalan ohjelmapalveluyrittäjät ovat osittain jo löytäneet toisensa.

– Ohjelmapalveluissa pitää päästä takuulähtöihin, jotta matkailijoille on sesonkiaikana tarjota tietty viikko-ohjelma. Sen alkuun laittaminen on haastavaa, sillä se ei ole hetkeen kannattavaa, Keskinen sanoo.

Elämyksiä Etelä-Karjalasta

Matkailun ohjelmapalveluyrittäjille tarkoitettu koulutuskokonaisuus. Käynnistyy tänä kesänä, päättyy 31.8.2010. Projektipäällikkö Maarit Turunen.

Osa-alueet: 1. Stuntman-aktiviteettiopaskoulutus, 2. Ruokaa tulilla -ruokapalvelukoulutus, 3. Fistra-kalastusyrittäjän ja -oppaan koulutus, 4. Valtakunnallinen maaseutumatkailun yrittäjäseminaari Imatralla 22.–24.3.2010.

Yrittäjät voivat osallistua osioihin valintansa mukaan. Myös yrittäjyyttä vasta suunnittelevat pääsevät mukaan.

Koulutukseen otetaan 10 yrittäjää/osio.

Rahoitus: 100 000 euroa, josta TE-keskuksen EU-rahaa 72 500 euroa, loppu kehitysyhtiöltä ja yrityksiltä.

Kirjoittaja:
Minna Mäkinen