Nuijamaan tulli törmäsi erikoiseen löytöön

Pääkaupunkiseudulla asuva venäläismies yritti salakuljettaa Suomeen 18 elävää kyyhkystä. Lemmikkieläinliike Faunatarin kauppias Sari Sinkko arvelee, että linnut oli tarkoitettu yksityisille alan harrastajille.

LAPPEENRANTA. Tulli on löytänyt Nuijamaan raja-asemalla autosta kahdeksantoista elävää kyyhkystä. Kyyhkyset oli pakattu yksitellen sanomalehtiin ja niiden siivet ja jalat oli teipattu yhteen.

Sanomalehtikääröt oli kätketty auton penkkien alle ja kuljettajan reppuun.

Pääkaupunkiseudulla asuvan venäläismiehen kertoman mukaan salakuljetetut rotukyyhkyset olivat azerbaidzhanilaisia koristekyyhkyjä, joiden kappalehinta Suomessa olisi 50-100 euroa.

Tulli löysi linnut tiistaina aamuyöllä venäläisen miehen autosta. Mies joutui palauttamaan linnut takaisin Venäjälle. Tulli kirjoitti miehelle reilun 500 euron virhemaksun. Lisäksi hän sai sakkoja lievästä salakuljetuksesta ja eläinsuojelurikkomuksesta. Kyyhkyset tulli määräsi tullitarkastaja Riikka Partasen mukaan palautettaviksi Venäjälle.

Kyyhkyille ei ollut vientilupaa Venäjältä eikä Suomen vaatimia tuontilupia eikä terveystodistuksia.

Koristekyyhkyt voivat levittää Newcastlen tautia, joka tarttuu siipikarjaan. Elävien eläinten tuontia EU:n ulkopuolisista maista säännellään, jotta ehkäistäisiin vaarallisten eläintautien leviämistä. Suomen itärajalla eläinten tuonti on sallittua ainoastaan Vaalimaan tullin ja Haminan sataman eläinlääkinnällisten rajatarkastusasemien kautta, joissa toimii rajaeläinlääkäri.

Suomessa tavattiin Newcastlen tautia kyyhkyissä viimeksi vuonna 2008, jolloin Evira joutui lopettamaan runsaasti kyyhkyjä ja desinfioimaan niiden kasvattajatilat.

Tuolloin tauti ei ollut ehtinyt levitä lähiseudun siipikarjatiloille. Newcastlen tautia ei pidetä yleensä vaarallisena ihmisille.

Lappeenrantalaisen lemmikkieläinliike Faunatarin kauppias Sari Sinkko arvelee, että linnut oli tarkoitettu yksityisille alan harrastajille. Kauppiaat eivät hänen mukaansa osta eläimiä ilman alkuperäistodistusta.

– Salakuljetusta ei tueta missään muodossa, Sinkko korostaa.

Sinkko ei ole yllättynyt salakuljetusyrityksestä.

– Myös minulle on tarjottu Venäjältä tuotuja eläimiä. Kun aloitin kauppiaana, venäläinen mies tarjosi minulle kilpikonnia. En tietenkään ottanut niitä.

Tullitarkastaja Riikka Partasen mukaan sanomalehtikääröissä mikään ei viitannut siihen, että niiden sisällä olisi ollut eläviä olentoja. Lintujen siivet ja jalat oli teipattu yhteen.

– Löytö oli kyllä aika erikoinen. Joskus on joku yrittänyt salakuljettaa papukaijan, mutta elävät kyyhkyset on lajissaan ensimmäinen, Partanen toteaa.

KUVATEKSTI

TULLI

Kyyhkyset oli pakattu yksitellen sanomalehtiin.

”Löytö oli kyllä aika erikoinen.”

Riikka Partanen

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen