Saimaan kanavasopimuksen yksityiskohdat on sovittu

Kanavan perusvuokra on yli 1,2 miljoonaa euroa vuodessa.

JYRKI NUOTTIMÄKI

SUOMEN ja Venäjän kanavavaltuutetut ovat sopineet avoinna olleet yksityiskohdat Saimaan kanavan uudesta vuokrasopimuksesta.

Yhteisymmärrys paketista syntyi keskiviikkona kanavan vuokra-alueella liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikön Harri Pursiaisen ja Venäjän varaliikenneministeri Sergei Aristovin tapaamisessa.

– Savutimme aineellisista sisällöistä yksimielisyyden ja sovimme, että kanavavaltuutetut esittävät molempien maiden hallituksille sopimuksen allekirjoitusvaltuuksia elokuun aikana, Pursiainen kertoi.

– Tästä löimme nyt kättä päälle.

Pursiainen oli helpottunut syntyneestä sovusta, ja kertoi iltapäivällä siirtyvänsä vuokra-alueen saunan lauteille sinetöimään sopimuksen löylyillä yhdessä Aristovin kanssa.

– Täällä on huomattavan tyytyväinen neuvottelija. Prosessi on ollut mittava, ja kysymyksessä on kansainvälisestikin hyvin harvinainen sopimusjärjestely, Pursiainen hehkutti.

Suomi on ollut jo pitkään valmis hyväksymään neuvotellun vuokrasopimuksen, mutta Venäjän eri ministeriöt tekivät siihen vielä omia toivomuksiaan menettelytavoista ja lupakäytännöistä.

– Lopullista sopua viivästyttivät venäläisen byrokratian rattaista tulleet useat muutokset ja vaatimukset.

Toisaalta Pursiainen ymmärtää vastapuolen menettelytapoja, koska he luovuttavat isänmaataan toiselle maalle.

Suomella sen sijaan ei ole ollut uusia vaatimuksia viime vuoden syyskuun jälkeen, jolloin solmittiin neuvottelutulos vuokrasopimuksen pääkohdista.

Pursiaisen mukaan tähän saakka avoinna olleet kohdat eivät ole olleet olennaisia kanavan liikennöinnin kannalta. Ne liittyivät lähinnä vuokra-alueen hallinnointiin ja huoltoon, kuten esimerkiksi kulkulupakäytäntöihin.

Vuokrasopimus annetaan molempien maiden hallitusten hyväksyttäväksi. Suomessa tasavallan presidentiltä pyydetään allekirjoitusvaltuuksia elokuun 2009 aikana.

Ministerien allekirjoitusten jälkeen valtiosopimus tulee eduskuntakäsittelyyn. Venäjällä sopimus menee duuman hyväksyttäväksi.

Voimassa oleva vuokrasopimus päättyy vuonna 2013. Uuden vuokrasopimuksen pituus on 50 vuotta.

Sopimus nostaa Suomen Venäjälle maksamaa kanavan vuosivuokraa merkittävästi.

Uudessa sopimuksessa siirrytään kiinteään perusvuokraan, joka on 1,22 miljoonaa euroa vuodessa. Vuokran suuruutta on tarkoitus arvioida kymmenen vuoden välein.

Nykyisen sopimuksen mukaan vuokraa maksetaan liikennemäärän perusteella. Vuosivuokra on ollut noin 290 000-300 000 euroa.

Uuteen vuokraan on leivottu mukaan muuttuva vuokra. Sitä peritään 18 senttiä jokaiselta ylimenevältä tonnilta, kun kanavaa liikennöivien alusten kokonaisbruttovetoisuus ylittää 1,5 miljoonaa tonnia.

Vuokran lisäksi Venäjä perii Saimaan kanavaa käyttävältä tavaraliikenteeltä alennettua merikanavamaksua sekä luotsaus-, jäänmurto ja agenttimaksuja.

Suomella puolestaan on oikeus periä aluksilta maksuja kanavan Venäjän puoleisen osuuden ylläpitokustannusten kattamiseksi. Suomi ylläpitää kanavaa ja vastaa huoltotien kunnosta sekä huolehtii luotsauksesta ja jäänmurrosta koko kanavan pituudelta.

Uusi sopimus sisältää aiemmin erillissopimuksin sovitut asiat. Ne liittyvät matkustajaliikenteeseen, jäänmurtoon, luotsaukseen ja huviveneiden yöpymiseen. Sopimus sallii myös kolmansien maiden matkustaja-alusten liikennöinnin kanavalla.

Sopimuksessa on myös irtisanomislauseke, koska sellainen on muissakin liikennealan valtiosopimuksissa Venäjän kanssa. Toinen osapuoli voi irtisanoa sopimuksen 12 kuukauden kuluessa kirjallisesta ilmoituksesta.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki