Categories
Artikkelit

Vastaanottokeskus jäi ilman uusia asiakaspaikkoja

Joutsenon vastaanottokeskuksen laajentaminen 50 asiakaspaikalla ei toteudukaan. Lappeenrannan kaupunki ei saanut remonttia varten hakemaansa rahoitusta.

MAIJA VEHVILÄINEN

LAPPEENRANTA. Joutsenon vastaanottokeskuksen laajennus jää tekemättä, sillä kaupunki ei saanutkaan Etelä-Karjalan liitolta hakemaansa EU-rahoitusta. Vielä alkukesällä kaupunki ja vastaanottokeskus suunnittelivat lisätilojen rakentamista.

Keskusta oli tarkoitus laajentaa 1 000 neliöllä. Uusia asiakaspaikkoja olisi tullut noin 50.

Lappeenrannan tilakeskuksen päällikön Ilpo Koposen mukaan puolet remontin 400 000 euron kustannuksista oli tarkoitus rahoittaa avustuksella. Lisäpaikkojen rakentamisen jäätyä pois suunnitelmista remontin kustannusarvio on 110 000 euroa.

Vastaanottokeskuksella on tällä hetkellä 450 asiakaspaikkaa. Keskuksen johtavan ohjaajan Olli Vesivalon mukaan asiakasmäärä vaihtelee päivittäin. Yleensä asiakkaita on 430-450, joten ylimääräistä tilaa keskuksella ei juuri ole.

Joutsenon vastaanottokeskus on transit-keskus, josta turvapaikanhakijat siirretään muihin keskuksiin heti turvapaikkapuhuttelun jälkeen. Sen vuoksi asiakasmäärä vaihtelee päivittäin.

Vesivalon mukaan turvapaikanhakijoille tarkoitetuille tiloille on jatkuvasti tarvetta koko maassa.

– Toisaalta, kun on 450 asiakaspaikkaa, 50 paikkaa lisää ei vaikuta kovin paljon.

Osa suunnitellusta remontista kuitenkin toteutuu. Keskus saa kesän aikana uuden suomen kielen luokan ja työhuoneet viidelle työntekijälle.

Vesivalon mukaan keskuksen toiminta on vilkastunut, eikä työtiloja riitä koko henkilökunnalle.

Vastaanottokeskuksen remontin arvioidut kustannukset nousivat keväällä, sillä lisätilojen remontoiminen olisi vaatinut mittavia sähkötöitä. Ilpo Koposen mukaan kaupunki on pystynyt tekemään tärkeimmät sähkötyöt ilman hakemaansa avustusta.

KUVATEKSTI

LAURA POHJAVIRTA

Joutsenon vastaanottokeskukseen kaavailtiin 1 000 neliön kokoisia lisätiloja. Remontti ei toteudukaan.

Kirjoittaja:
Maija Vehviläinen