Äijänkärräyksen jatko vielä epävarmaa

Tapahtuman jatkosta keskustellaan parin viikon päästä. Äijänkärräys ja sen ohella järjestetty Savottarock toivat Ruokolahdelle noin 1 200-1 300 henkeä. Se on isompi kävijämäärä kuin viime kesänä. Tapahtuman tunnelma ilahdutti järjestäjiä.

HANNA KUUSISTO

RUOKOLAHTI. Ruokolahdella lauantaina järjestetty Äijänkärräys pääsi tänä vuonna kävijämäärissä minimitavoitteeseensa. Äijänkärräyksessä oli maksavia katsojia hiukan vajaa 800 ja tapahtuman yhteydessä järjestetyssä Savottarockissa vajaa 200. Savottarockin kävijämäärä laski hieman viime vuodesta.

Kun noin tuhanteen maksavaan katsojaan lisätään vapaalipulla tulleet, kävijämäärä nousi 1 200-1 300:aan.

– Kävijämäärä oli isompi kuin viime vuonna. Todennäköisesti tulee edelleen hiukan miinusta, muttei niin paljoa kuin viime kesänä, kertoo Virve Niiranen Kulttuuripalvelu Kaikusta.

Niirasen mukaan yleisön tuoma tunnelma ja hyvä palaute korvaavat pienen tappion.

– Siihen on pyritty, että ihmisillä on hauskaa ja he viihtyvät. Yleisö eli kovasti mukana kisatapahtumissa.

Äijänkärräyksen tulevaisuuden varmistamiseksi oli järjestäjiä tänä vuonna aikaisempaa enemmän. Lisäksi Ruokolahden kunta myönsi avustusta tapahtuman järjestämiseen.

– Järjestäjäporukan yhteistyö sujui saumattomasti, Niiranen kiittää.

Äijänkärräyksen jatkosta keskustellaan parin viikon päästä.

– Paljon riippuu siitä, saammeko tukijat alustavasti pohtimaan mukana oloa myös ensi vuoden Äijänkärräyksessä. Asiaa ratkaisee myös se, miten Ruokolahden kunta suhtautuu tulevaisuudessa tapahtuman avustamiseen.

Niirasen mukaan kunnan myöntämä tuki oli merkittävä asia Äijänkärräykselle.

– Tapahtuma on kehittynyt selkeästi eteenpäin, joten sillä olisi kyllä edellytyksiä pysyä hengissä.

Äijänkärräyksen MM-sarjassa kilpaili lauantaina12 paria, perinnesarjassa neljä paria ja joukkueita oli viisi. Kesän uutuuskisaan, tuopintyöntöön, osallistui 15 ihmistä.

– Tuopintyöntöä kannattaa ehdottomasti jatkaa, jos Äijänkärräys saa jatkoa.

Äijänkärräykseen ei osallistunut tänä vuonna kisaajia ulkomailta, mutta uutistoimisto Reutersin toimittaja lähetti lauantain ajan videopätkiä tapahtumasta maailmalle. Niiranen uskoo, että tiedon levitessä myös Äijänkärräys saa lisää yleisöä.

– Kyllä jännitimme sitä, miten yleisöä riittää kaikkien viikonlopun tapahtumien keskellä. En kuitenkaan usko, että muut tapahtumat verottivat kävijämäärää.

Niirasen mukaan Äijänkärräys erottuu muista tapahtumista ”kylätapahtuman hengellä”.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto