Bisnesnainen vietti pari kuukautta Hjalliksen julkisessa työhaastattelussa

Lappeenrantalainen Larisa Mansikkamäki on yksi syksyllä nähtävän tosi-tv-ohjelma Diilin kilpailijoista. Ohjelmassa neljätoista kokelasta tavoittelee myyntijohtajan pestiä Harry Harkimon Sipoonranta-projektiin.

JOHANNA SJÖHOLM

LAPPEENRANTA. Larisa Mansikkamäki kaivaa laukustaan tuotantoyhtiö Fremantlemedia Finlandin kanssa tekemänsä sopimuksen. Haastattelun aluksi on tehtävä selväksi, mistä Mansikkamäki saa puhua.

Lappeenrantalainen Mansikkamäki on yksi neljästätoista kilpailijasta, jotka nähdään tosi-tv-ohjelma Diilissä syksyllä. Ohjelmassa Harry ”Hjallis” Harkimo hakee myyntijohtajaa yritykseensä Sipoonranta Oy. Kiinteistöalan yritys aikoo pystyttää Helsingin kupeeseen parinsadan kiinteistön asuinalueen venesatamineen, ravintoloineen ja kauppoineen.

Ohjelma kuvattiin keväällä, mutta voittaja julkaistaan vasta muutaman kuukauden kuluttua sarjan viimeisessä jaksossa. Sitä ennen Mansikkamäki ja muut kilpailijat saavat vapaasti kertoa itsestään ja siitä, miksi he lähtivät mukaan ohjelmaan.

Suun on sen sijaan pysyttävä supussa kuvauksien tapahtumista ja omista tulevaisuudensuunnitelmista.

– En ole kokenut sopimuksen velvoitteita rasitteeksi, Mansikkamäki sanoo.

Mansikkamäki muutti Lappeenrantaan puolisentoista vuotta sitten. Hän on kotoisin Teuvalta Etelä-Pohjanmaalta ja asunut lapsuutensa Vaasassa.

Mansikkamäki on koulutukseltaan yo-merkonomi ja restonomi. Hän on teki pari vuosikymmentä töitä Helsingissä ravintola-alalla sekä telekommunikaatioyritys Elisan palveluksessa. Tällä hetkellä hän työskentelee Lappeenrannan Huoneistokeskuksessa myyntineuvottelijana.

Viime vuodenvaihteessa Mansikkamäki näki televisiosta mainoksen Harkimon Diili-ohjelmasta. Sipoonranta-projekti alkoi heti kiinnostaa kiinteistöalan ammattilaista.

– Mietin, että on miehellä rohkea tavoite.

Päätös ohjelmaan hakemisesta kypsyi Mansikkamäen mielessä jonkin aikaa. Hakemuksen hän teki lopulta kaksi tuntia ennen, kuin hakuaika umpeutui.

– Aiheesta oli ollut puhetta avomieheni kanssa. Yhtäkkiä huomasimme, että herranjestas, sehän on jo vika ilta. Päätin, että rohkea rokan syö. Mutta ohjelmaan hakeminen ei siis ollut mitenkään ylisuunnitelmallista.

Osallistuminen Diiliin ei ole missään vaiheessa kaduttanut Mansikkamäkeä.

– Lähdin mukaan realistisin ajatuksin ja tulin kuvauksista pois selväjärkisenä. En usko muuttuneeni kevään aikana mitenkään.

Mansikkamäki päätti hakea ohjelmaan nimenomaan tarjolla olevan mielenkiintoisen työmahdollisuuden takia. Sivutuotteena tuleva julkisuus ei naista erityisemmin kiinnosta.

– Ajattelin kuvaukset parin kuukauden mittaisena työhaastatteluna. En voisi kuvitellakaan osallistuvani esimerkiksi Big Brotheriin tai vastaaviin.

Mansikkamäki kuitenkin myöntää toivovansa, että julkisuudesta olisi hänelle tulevaisuudessa hyötyä.

– Toivottavasti näkyvyys tuo tullessaan jotakin kivaa ja positiivista. Mutta se jää nähtäväksi.

l l l

Diili alkaa MTV3-kanavalla maanantaina 14. syyskuuta kello 20.

KUVATEKSTI

TUULI TRUHPONEN

Pari kuukautta kestäneissä kuvauksissa kameroihin ehti tottua. – Se oli sellainen syväluotaava intensiivikurssi poseeraamiseen, Larisa Mansikkamäki sanoo.

Lähdin mukaan realistisin ajatuksin ja tulin kuvauksista pois selväjärkisenä.

Larisa Mansikkamäki

YHDYSVALTALAINEN OHJELMAFORMAATTI

Suomalainen Diili-ohjelma perustuu yhdysvaltalaiseen ohjelmaformaattiin. USA:ssa The Apprentice -sarjaa isännöi bisnesmoguli Donald Trump.

The Apprentice -sarjaa on kuvattu Yhdysvalloissa jo kahdeksan tuotantokautta. Suomessa televisiossa pyörii parhaillaan kuudes kausi.

Maailmalla formaattia on kuvattu 21 eri maassa.

Ensimmäinen suomalainen versio nimeltä Diili tehtiin vuonna 2005. Silloin kilpailijat havittelivat työpaikkaa Jari Sarasvuon Trainer’s House -yrityksestä. Voittajaksi selviytyi Olli Rikala.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm