Go Saimaa fun -messujen järjestäjä jäi tappiolle

Messut kustansivat Miriensis Oy:lle noin 200 000 euroa. Yritys aikoo kuitenkin järjestää uudet messut ensi vuonna.

SARITA BLOMQVIST

LAPPEENRANTA. Joutsenon Rauhassa pidetyistä Go Saimaa fun -messuista vastannut Miriensis Oy jäi messuista tappiolle. Yritys käytti messujen järjestämiseen projektijohtaja Jari Mutikaisen mukaan noin 200 000 euroa. Osa rahasta meni suoraan messuihin ja osa messualueen ilmeen kohentamiseen.

– Satamatorin vanhat ja huonokuntoiset varastorakennukset olisi pitänyt purkaa joka tapauksessa, mutta se tehtiin messujen yhteydessä. Itse messut menivät tappiolle, mutta kokonaisuutena ne olivat oikein onnistunut tapahtuma.

Lopullista laskua messuista Miriensis Oy ei vielä ole selvittänyt.

– Emme ole tavanomaisen messujärjestäjän roolissa siten, että meidän pitäisi lipputuloilla elää. Meillä on tämä kokonaisuus, Saimaa Gardens, jota kehitämme.

MESSUJEN kävijätavoitteesta jäätiin huimasti, mikä selittää myös rahallista tappiota. Järjestäjän arvion mukaan messuilla vieraili vain noin 8 000 kävijää neljän päivän aikana. Yritys ilmoitti ennen messuja kävijätavoitteeksi 20 000.

– Osa näytteilleasettajista olisi toivonut, että olisimme päässeet lähemmäs tavoitetta.

Ongelmia oli myös messujen markkinoinnissa. Mutikaisen mukaan varsinainen mainoskampanja aloitettiin liian myöhään.

– Uusien tapahtumien lanseeraaminen on aina hankalaa. Aktiivinen tiedotusaika oli ehkä liian lyhyt.

MUTIKAISEN mukaan Joutsenon Rauhassa järjestetään uudet messut ensi kesänä. Messualuetta aiotaan kuitenkin pienentää. Tänä vuonna varsinaiset messut rajoittuivat kahdeksaan hehtaariin, mutta osa näyttelyasunnoista oli jopa kilometrin päässä messuista.

Ensi vuodeksi messujen kestoa aiotaan lyhentää neljästä kolmeen päivään. Mutikaisen mukaan myös näytteilleasettajien kirjoa joudutaan miettimään.

– Siinä on harkinnan paikka, että pitäisikö tuotesegmentin olla rajatumpi. Toisaalta vapaa-aika on hyvin laaja käsite.

Messujärjestäjä on kaikesta huolimatta tyytyväinen lopputulokseen. Mutikaisen mukaan messut poikivat 30 uuden lomahuoneiston rakentamisen ensi vuodeksi.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, Mutikainen summaa.

Kirjoittaja:
Sarita Blomqvist