Kaikille halukkaille ei pystytty järjestämään iltapäivätoimintaa

Lappeenrannassa on jonossa 75 lasta. Imatralla kaikki keväällä iltapäiväpaikkaa hakeneet saivat paikan.

KYMMENET ykkös- ja kakkosluokkalaiset haikailevat turhaan koululaisten iltapäivätoiminnan perään Lappeenrannassa. Kaikille halukkaille ei ole pystytty osoittamaan paikkaa, jonossa on kaupungin varhaiskasvatusneuvojan Paula Kuikka-Kiljusen mukaan noin 75 lasta.

Imatralla tilanne on huomattavasti parempi. Lähes kaikille halukkaille on iltapäivätoiminnan paikka löytynyt.

– Keväällä jonossa ei ollut yhtään lasta. Nyt syksyllä on tullut muutamia uusia hakemuksia, joihin emme ole vielä pystyneet vastaamaan myöntävästi, varhaiskasvatuksen koordinaattori Eeva-Kaisa Liukkonen kertoo.

Lappeenrannassa iltapäivätoiminnan järjestäminen on ollut ongelmallisinta pienissä kyläkouluissa.

– Niissä palvelua hakeneiden lasten määrät ovat niin pieniä, ettei toiminnan järjestäminen ole palveluntuottajille kannattavaa, Kuikka-Kiljunen sanoo. Iltapäivätoiminnan paikkaa hakeneiden määrässä ei viime vuoteen verrattuna ole tapahtunut suuria muutoksia.

Lappeenrannassa iltapäivätoimintaa tarjoaa kaupungin lisäksi kaupungin kanssa palvelusopimuksen tehneenä Lappeenrannan evankelisluterilainen seurakuntayhtymä, Karjalan piirin Vesaiset, Kymen Nuoret Kotkat sekä NST-Lappeenranta.

Ainakin seurakunnalla on aikomuksenaan lisätä iltapäivätoiminnan tarjontaansa Voisalmessa. Kolmannen ohjaajan myötä Voisalmen jonoa saadaan vähän lyhyemmäksi.

LAPPEENRANNAN evankelisluterilainen seurakuntayhtymä tekee mielellään yhteistyötä kaupungin kanssa koululaisten iltapäivätoiminnan järjestämiseksi.

Seurakunnalla on nyt kaikkiaan 11 iltapäivätoiminnan ryhmää kymmenellä eri koululla.

– Lapsia on kaikkiaan 240, seurakuntayhtymän lapsityönohjaaja Susanna Sorvali kertoo. Iltapäivätoiminnassa on koko kaupungin alueella mukana runsaat 500 lasta.

Sorvalin mukaan koululaisten iltapäivätoiminta nähdään hyvin tärkeäksi lapsiperheiden tukemisen toimintamuodoksi.

– Haluamme osaltamme tarjota lapsille turvallisen kasvu- ja leikkiympäristön, Sorvali sanoo.

IMATRALLA iltapäivätoimintaa hakeneiden koululaisten määrä on viime vuodesta jonkin verran laskenut. Paikan on tähän mennessä saanut 191 lasta. Näistä suurin osa on ekaluokkalaisia.

– Kaikista ekaluokkalaisista vähän yli puolet on mukana iltapäivätoiminnassa, kakkosluokkalaista enää runsas viidennes, Eeva-Kaisa Liukkonen kertoo.

Imatralla iltapäivätoimintaa järjestää kaupungin lisäksi Kymen-Vuoksen 4H-yhdistys.

– Meille on tullut jonkin verran peruutuksia iltapäivätoiminnan paikoista. Vastaavasti myös uusia hakemuksia. Uusille hakijoille pystymme antamaan vastauksen vasta vähän myöhemmin. Monissa perheissä tutkaillaan vielä lukujärjestystä iltapäivähoidon todellista tarvetta, Liukkonen miettii.

Kaupungin tai yhdistysten järjestämä ohjattu iltapäivätoiminta ei ole lasten vanhemmille maksutonta.

Kuukausimaksu on enimmillään 80 euroa.

KUVATEKSTI

PÄIVÄ HEISKANEN

Ekaluokkalaiset Sanna Summanen (oik.) ja Tuuli Tynjälä syövät välipalaa Lappeenrannan seurakuntayhtymän järjestämässä iltapäiväkerhossa Kaislarannassa.

Haluamme osaltamme tarjota lapsille turvallisen kasvu- ja leikkiympäristön.

Susanna Sorvali

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen