Kuokkalammin nuorisoseuran talolla tanssitaan edelleen häitä

Satavuotias nuorisoseura viettää Ruokolahdella vilkasta juhlavuotta seuraavaa aallonharjaa odotellen.

RUOKOLAHTI. Ruokolahden Kuokkalammin nuorisoseura täyttää sata vuotta hengeltään vanhuuteen vaipumatta. Juhlavuoden varrelta puheenjohtaja Mervi Liukka on aistinut uutta tekemisen iloa keväisistä seuratalon remonttitalkoista alkaen.

Talo on terhistynyt tilattujen tapahtumien aluekeskukseksi. Tänä kesänä on tanssittu monet häät, ja juhlavuokralaisia on tulossa vielä lisää. Puunatulla talolla on Liukan mielestä kapasiteettia myös seuran oman toiminnan seuraavan nousun näyttämöksi.

– Alueelle on muuttanut lapsiperheitä. Ne kun saisi kertomaan, mitä ihmiset haluavat. Sitten voitaisiin ryhtyä tekemään yhdessä taas mitä tahansa mikä kiinnostaa.

Harrastajateatterin uusi tuleminen on yksi mahdollisuus. Kuokkalammin nuorisoseuralla on alalta suuria saavutuksia, mutta teatterin teko on hiipunut päänäyttelijöiden vetäydyttyä huilaamaan. Liukka toivoo, että liikkeelle saadaan nuorten näytelmäkerho, jonka produktioiden esityspaikaksi Kuokkalammin talo olisi oivallinen.

KUOKKALAMMIN nuorisoseuran tarina alkoi siitä, että Simo Keltanen haki Vuoksenniskan seuralta mallipaperit, kirjoitti uuden seuran säännöt ja kutsui perustavan kokouksen koolle. Siitä sai pontta kiertokoulun varassa ollut kylän kansansivistystyö.

Sivistystyön tukikohdaksi kylänmiehet suunnittelivat seuratalon rakentamista jo ennen sotia. Hanke toteutui miesten palattua rintamilta vuonna 1949. Vajaat 50 vuotta myöhemmin palo vaurioitti taloa pahoin, mutta se korjattiin pian. Siitä alkoi myös seuratyön viimeisin nousu.

Vähäväkisimmillään nuorisoseura oli 1980-luvulla, mutta seuraava vuosikymmenen kasvatti jäsenmäärää roimasti. Nyt jäseniä on noin 60. Seuraavaksi olisi Mervi Liukan mukaan suhdannevaihtelussa vanhalla kaavalla jälleen kasvun vuoro. Nuorisoseuran aika ei ole puheenjohtajan mielestä ohi.

– Voi kysyä, että mihin seuraa vielä oikeastaan tarvitaan. Mutta jos lopettamisesta alat puhua, niin siitä se äläkkä nousee.

KUOKKALAMMIN nuorisoseura juhlii talollaan 9. elokuuta kahvittelulla kello 12 aloittaen. Seuraavan kerran Liukka tietää talon täyttyvän viikkoa myöhemmin.

– Silloin vietetään Niskapietiläntien museotiepäivää. Meidän talomme taattu hitti on mustikkaräätti.

KUVATEKSTI

MATTI VEIJALAINEN

Mervi Liukka täyttää tänä vuonna nuorisoseuralaisena 20 vuotta. Paikallisseuran puheenjohtajalle Kuokkalammin seuratalo on tuttu ja rakas paikka.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen