Lähes 40 vuotta varpaillaan

Kaija Kontunen tanssii sekä työkseen että intohimosta. Jatkuva kouluttautuminen on ammatin suola ja nuoret opiskelijat sokeri.

LAPPEENRANTA. Pienenä tyttönä Kaija Kontunen livahti siskonsa kanssa tuon tuosta Lappeenrannan teatteriin. Sinne oli kotoa Lönnrotinkadulta lyhyt matka, ja teatterilautakuntaan kuuluvan isän tyttäret pääsivät sinne ilmaiseksi.

– Sanottiin ovimiehelle vaan, että myö tultiin taas, niiata niksautettiin ja päästiin rappusille katsomaan, Kontunen muistelee.

Jo sieltä, 60-luvulta, alkaa Tanssiopisto Sonja Tammelan rehtorin tanssiura.

Hänen mieleensä on painunut lapsena nähty luurankojen tanssi Boccherinin menuetteineen näytelmästä Arsenikkia ja vanhoja pitsejä. Vielä varhaisempi muistikuva vie hänet kaupungissa toimineen Kaarlo Alasen tanssikoulun puupenkeille, missä hän istui alle kouluikäisenä katsomassa kevätnäytöstä isänsä kanssa.

– Ajattelin, että mie en sitten tanssi tuolla tavalla. Siellä oli normaaleita variaatioita: juostaan nurkkaan, tehdään liikesarja ja juostaan toiseen nurkkaan. Koin sen pätkittäiseksi, halusin jotain sidotumpaa.

Kun Sonja Tammela perusti balettikoulunsa Lappeenrantaan vuonna 1969, Kaija Kontunen oli kymmenvuotias. Nyt Tanssiopisto Sonja Tammela viettää 40-vuotisjuhlavuottaan.

– Halusin kovasti balettikouluun jo tuolloin, mutta balettikurssi maksoi viisi markkaa tunti. Se oli meidän perheellemme paljon, hän muistelee.

Mutta jo vuoden kuluttua Kontusen unelma toteutui, eikä hän sen koommin ole talosta lähtenytkään.

Nyt, juuri 50 vuotta täyttäneenä, Kontunen on ollut Tanssiopisto Sonja Tammelan rehtorina 12 vuotta.

– Työssä olen oppinut sekä tanssin että johtamisen. Sonja Tammela antoi minulle vähitellen opetusvastuuta, ja kun 1982 muutettiin näihin tiloihin, aloin opettaa päätoimisesti.

Rehtorina hän on joutunut hallinnollisten töiden vuoksi karsimaan balettiopetustaan, mutta siitä vähästäkin hän nauttii.

– Opettaminen on ihanaa! Kontunen huokaa.

Hänestä moni muukin asia on ihanaa, kuten harjoitteleminen nuorten kanssa, sillä he tartuttavat intonsa myös opettajaan. Ja tanssiminen ylipäätään, sekä opiskelu.

Kaija Kontusesta näkee, ettei hän ole millään tavalla seisahtunut paikoilleen. Baletin lisäksi hän käy bodypumpissa, ja tänä kesänä hän on aloittanut golfaamisen.

Vaikka klassinen baletti on Kontusta omimmillaan, hän on tanssinut myös nykytansseja ja osallistunut Marco Bjurströmin hiphop-tunneille.

– Onhan sekin hauskaa, mutta oman työn kannalta tärkeämpiä ovat omat aineeni eli baletti, karaktääritanssi ja historialliset tanssit.

Tanssi on Kontuselle paitsi työ myös balsamia sielulle.

– Joku oma intohimo on ihmisellä hyvä olla. Jollekulle muulle se voi olla taide tai luonto. Tanssiin liittyy niin paljon: visuaalisuus, musiikki, teatteri, tanssin historia, anatomia, fysiologia, psyyke. Sitä voi lähestyä hyvin laajasti.

Tanssi antaa mutta myös vaatii, ainakin intohimoa ja kärsivällisyyttä. On jaksettava toistaa ja toistaa.

– Hyvä musiikki on tanssissa tärkeä elementti. En ole rohkea, mutta musiikki auttaa olemaan rohkeampi.

Sama sinnikkyys häntä auttaa opiskelemaan. Muutaman vuoden Kontunen on opiskellut tanssitaiteen ylioppilaana Teatterikorkeakoulussa. Vuoden hän oli opintovapaallakin ja opiskeli täysipäiväisesti Helsingissä.

– Se oli kuin etelänloma, hän huokaa.

– Ei tarvinnut huolehtia kuin itsestään. Senkin ymmärtäminen vei aikaa.

Paraikaa hän valmistelee gradua vastaavaa opinnäytetyötään aiheesta rehtori ja opetussuunnitelmat.

– Aina minulla on ollut joku koulutus menossa. Kyllä mie varmaan taas jotain keksin…

KUVATEKSTI

TUULI TRUHPONEN

Kaija Kontusen esikuva ei löydy välttämättä tanssitaiteesta. Juuri nyt hän katselee ympärilleen hakien virikkeitä siitä, kuinka ikääntyä niin, että pysyy vireänä ja uteliaana elämälle.

En ole rohkea, mutta musiikki auttaa olemaan rohkeampi.

Kaija Kontunen

Kaija Kontunen

Tanssiopisto Sonja Tammelan rehtori.

Tanssitaiteen ylioppilas, maisteriopinnoista puuttuu enää opinnäytetyö, jota hän viimeistelee.

Syntynyt Lappeenrannassa 8.7.1959.

Pääaine klassinen baletti, karaktääritanssi, historialliset tanssit.

Asuu Lappeenrannan Pallossa.

Rentoutuu nauttimalla hyvää ruokaa ja kuuntelemalla hyvää musiikkia, enimmäkseen klassista.

Mökkeilee Kutveleen kanavalla.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen