Lampolasta toiveissa kyläkeskus

Lampolaan on parhaillaan suunnitteilla uusi myymälä, johon tulisivat myös kahvila ja lahjatavarapuoti. Lampolan pihapiirissä sijaitsevat rakennukset omistava Markku Lindh etsii korjaamolle yrittäjää tai vetäjää.

LAPPEENRANTA. Raipossa sijaitsevilla Lampolan kasvihuoneilla riittää tällä hetkellä tekemistä. Heinäkuun viimeisellä viikolla kasvihuoneille saapuivat ensimmäiset joulutähdet. Nyt yli 5 000 joulutähden pistokkaasta on istutettu lähes kaikki.

– Seuraavaksi istutamme kukkasipuleita, kuten tulppaaneja ja hyasintteja. Kukkasipuleita tulee noin 40 000, kertoo kasvihuoneilla työskentelevä puutarhuri Lea Heiska.

Myös uuden myymälän suunnittelu on käynnissä. Sen on tarkoitus tulla yhteen kasvihuoneeseen, jonka pinta-ala on 600 neliötä. Pöytien lisäksi myymälään on suunnitteilla kahvila ja lahjatavarapuoti.

Uuden myymälän takaosaan, 344 neliön tilaan, aiotaan istuttaa yrttejä.

– Myymälä on vielä rakenteilla ja se avataan mahdollisesti ensi kesänä, lupailee Lampolan kasvihuoneet omistava kaivuriyrittäjä Markku Lindh.

Lindh osti Lampolan kasvihuoneet keväällä Jari Koskimiehen Kirsi-Kiinteistöt Oy:ltä. Koskimies osti puolestaan Lappeen maatalous- ja puutarhaoppilaitoksen rakennukset Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymältä.

– Muut rakennukset, eli korjaamorakennus, viherpiha ja eläinhoitola siirtyivät omistukseeni pari viikkoa sitten, Lindh selventää.

Koulutuskuntayhtymä on vuokrannut Lindhiltä pienen osan opetustiloista viheralan opetusta varten ainakin vielä lukuvuonna 2009-2010.

Lindhin mukaan kasvihuoneiden toiminta säilyy hyvin samanlaisena kuin puutarhaoppilaitoksen aikaan. Hänellä on töissä kaksi oppilaitoksen entistä puutarhuria: Lea Heiska ja Kirsi Kuukka.

– Nyt palvelemme asiakkaiden tarpeita, joten myytävien tuotteiden valikoima monipuolistuu esimerkiksi lahjatavaroiden osalta, Heiska sanoo.

Lindhin ja Heiskan mukaan Lampolasta on tarkoitus kehittää kyläkeskuksen tyylinen paikka. He harkitsevat ottavansa myyntiin lähikylien ja paikallisten käsityöläisten käsitöitä.

– Koulutuskuntayhtymän muutto on vielä vanhassa kukkasidontaluokassa kesken. Siellä olisi tarkoitus käynnistää kurssitoimintaa, kuten paju- ja kukkasidontaa, Heiska kertoo.

Lindhin mukaan yhteensä 2 100 neliön kasvihuoneissa akuuteimmat saneerauskohteet ovat istutuspöydät ja kastelujärjestelmä. Lisäksi ainakin yhden kasvihuoneet muoviseinät on vaihdettava.

Lampolan kasvihuoneilla kasvavissa kukissa ja vihanneksissa on integroitu torjunta.

– Se tarkoittaa sitä, että käytämme biologisia torjuntaeliöitä kasvinsuojeluaineiden sijaan. Tilaamme torjuntaeliöt joko Suomesta tai ulkomailta, Heiska selventää.

Hänen mukaansa kasvihuoneilla ei ole tarvinnut käyttää ruiskutteita pitkään aikaan.

Kasvihuoneilla voi säätää myös tietokoneen kautta esimerkiksi tuuletusta, kosteutta, lämpötiloja ja lannoitusta.

– Kaikkea ei tarvitse kastella perinteisesti käsin.

Lampolan kasvihuoneiden myynnistä lähes 100 prosenttia on vähittäismyyntiä. Puutarhalla eletään vuoden etuajassa, ja nytkin Lampolassa tilataan jo kasveja, joita viljellään ensi kesänä.

Lampolan pihapiirissä sijaitsee entinen eläinhoitola, jossa on lämmintä tilaa noin 100-150 neliötä. Nyt rakennus toimii lähinnä varastona.

Lindh suunnittelee pilkkovansa siitä säilytystiloja vuokrattavaksi.

– Eläinhoitolassa on ollut aikanaan hevosia. Mahdotonta ei olisi sekään, että vuokraisin hevospaikkoja.

Eläinhoitolan vieressä on puolestaan noin 1 000 neliön korjaamorakennus. Lindh hakee parhaillaan korjaamorakennukselle joko yrittäjää tai vetäjää.

– Kyselyitä on tullut, ja nyt olisin tekemässä sopimusta yhden henkilön kanssa. Korjaamoon mahtuisi useampikin pienyrittäjä, sillä tiloja on helppo pilkkoa.

Korjaamorakennuksen toisessa päädyssä on myös puukäsityöluokka. Sekä korjaamossa että puukäsityöluokassa on valmis kalustus.

– Korjaamoksi kalusto on poikkeuksellisen laaja. Moni harkitsee yrittäjäksi ryhtymistä, kun työt ovat vähissä tällaisen aikana.

Lindhin mukaan puutarhakoulun aikaiset asiakkaat ovat olleet hyvillä mielin siitä, että Lampola jatkaa toimintaansa.

– Toimintaedellytykset ovat hyvät Lampolassa. Vilkas liikenne kulkee koko ajan vierellä, ja tänne on Lappeenrannasta lyhyt matka.

KUVATEKSTI

TUULI TRUHPONEN

Lampolan kasvihuoneilla istutetaan joulutähtiä tällä hetkellä. Markku Lindh haluaa pikkuhiljaa jättää kaivurityöt sivuun ja keskittyä kasvihuoneisiin.

Markku Lindhin mukaan korjaamolle mahtuisi työskentelemään useampikin pienyrittäjä.

Korjaamolta löytyy poikkeuksellisen paljon työkaluja. Markku Lindh uskoo, että niiden avulla aloittava yrittäjä pääsee pitkälle.

Joulutähti istutetaan pienestä pistokkaasta.

Lampolan kasvihuoneilla on istutettu heinä- ja elokuun aikana lähes 5 000 joulutähteä.

Lampolassa kasvaviin kasveihin käytetään biologisia torjuntaeliöitä kasvinsuojeluaineiden sijaan.

Lampolan kasvihuoneilla olisi tarkoitus käynnistää kurssitoimintaa, kuten paju- ja kukkasidontaa.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto