Mikonsaarenselältä löytyi purjealuksen hylky

13-metrinen hylky löytyi viistokaikuluotaimella. Hyvin säilynyt löydös on ilmoitettu Museovirastoon. Hylyn iästä on vasta karkeita arvioita.

LAPPEENRANTA. Pien-Saimaan Mikonsaarenselän pohjasta on löytynyt laivahylky. Hyvin säilynyt hylky on purjealus.

Hylky on löytynyt lappeenrantalaisten järviarkeologian harrastajien viistokaikuluotaimella. Pentti Kokki kertoo, että hylky on noin 13-metrinen. Perälauta on kaksi ja puoli metriä leveä.

– Hylky ei ole lotjamainen vaan hentorakenteinen.

Mikonsaaren hylky on limisaumainen, keulapuulla varustettu. Sisävuorausta ei ole. Hylyssä on 37 kaarta, joista seitsemän kaarta on muita paksumpia.

Kahdessa kaaressa keulan puolella on metallirenkaat, joita Kokki pitää mielenkiintoisina yksityiskohtina.

SUOMEN perinnelaivarekisterin sihteeri Hannu Matikka luonnehtii Mikonsaarenselän hylkyä mielenkiintoiseksi ja sulavalinjaiseksi purjealukseksi. Iästä hän esittää hyvin karkean arvion: 1800-luvulta tai 1900-luvun alusta.

Matikka on nähnyt hylystä muutamia kuvia. Hylyn tarkempi määrittely vaatii Matikan mielestä parempia kuvia kuin tähän asti on pystytty ottamaan.

Hylystä on tehty ilmoitus Museovirastoon. Tutkija Essi Tulosen mukaan Museovirasto ei pysty tarkastamaan hylkyä ainakaan lähiaikoina. Jonossa on useita tarkastamista odottavia hylkyjä.

HYLKY MAKAA Mikonsaarenselän pohjassa seitsemän metrin syvyydessä.

Harrastajat ovat yrittäneet valokuvata sitä muutamaan otteeseen, mutta samean veden takia kunnollisia kuvia ei ole saatu.

Kokki kertoo, että Ismo Marttinen sukelsi valokuvaamaan hylkyä elokuun puolivälissä. Neljään metriin asti näkyvyys oli erinomainen mutta siitä alaspäin huono. Pohjassa näkyvyys oli vain 30 senttiä. Vesi oli sameaa myös alkukesästä.

Viistokaikuluotaimen kuvissa hylky erottuu paremmin. Kokki kertoo, että hylkyä yritetään kuvata uudelleen ehkä loppusyksystä.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen