Categories
Artikkelit

Mykoplasma pilasi Elina Sorsan hyvin alkaneen ennätyskauden

Lappeenrannan Urheilu-Miesten kolmiloikkaaja kilpaili kipeänä kartuttaakseen harjoitusbudjettiaan EM-kisavuodelle.

Kolmiloikkaaja Elina Sorsan hienosti käynnistynyt ulkoratakausi meni piloille pitkällisen sairastelun vuoksi.

Kesäkuun lopulla pelkäksi flunssaksi ounasteltu vaiva pitkittyi, mutta vasta perusteellisten tutkimusten jälkeen Sorsalla diagnosoitiin mykoplasmainfektio.

– Monet ovat ihmetelleet, että mikä on ollut tulosten takana. Sairaus vei Elinan kuntoa tasaisesti alaspäin. Oikeita lääkkeitäkään ei heti löydetty, Sorsan valmentaja-isä Hannu Sorsa kertoo.

– Tyttö on ollut henkisesti aika alamaissa. Vasta toinen lääkekuuri on alkanut purra.

Sairaus nappasi Sorsan otteeseensa juhannuksena Norjan Bergenissä kisatun yleisurheilun Euroopan cupin jälkeen.

Flunssaisesta olostaan huolimatta Lappeenrannan Urheilu-Miesten loikkaaja ponkaisi Jämsän loikkakarnevaaleilla 27. kesäkuuta oman ennätyksensä 13,72. Tulos nosti Sorsan Suomen kaikkien aikojen listalla neljänneksi ja jäi ensi vuoden Barcelonan EM-kilpailujen B-rajasta vain kolme senttiä.

Universiadien ja Kalevan kisojen alle osunut huippuhyppy ennakoi hienoa loppukautta, mutta kropassa jäytänyt sairaus johtikin juuri päinvastaiseen lopputulokseen.

Belgradin universiadien karsinnan jälkeen Sorsa kärsi pahoista lihaskrampeista ja joutui jättämään finaalin väliin.

Espoon Kalevan kisoissa ja viikonlopun Suomi-Ruotsi-maaottelussa Elina Sorsa kilpaili tietoisesti kipeänä.

Kilpaileminen oli kuitenkin tarpeellista harjoitusbudjetin kartuttamisen kannalta. Esimerkiksi viikonlopun Ruotsi-ottelussa urheilijoille oli porkkanana 300, 600 ja 900 euron harjoitusstipendit riippuen siitä, montako ruotsalaista onnistuu selän taakse jättämään.

Hiljattain Jyväskylään fysioterapeutin jatko-opintojen vuoksi muuttanut Sorsa haki Göteborgista 600 euron stipendin taisteltuaan itsensä kahden ruotsalaisen edelle tuloksella 12,82.

– Periaatteessa kisojen väliin jättäminen olisi ollut järkevää, mutta rahat ovat aika tiukilla, Hannu Sorsa kertoo.

KUVATEKSTI

LEHTIKUVA/SARI GUSTAFSSON

Elina Sorsa hyppäsi talvikaudella halliennätyksekseen 13,49, jota paremmin ovat aiemmin Suomessa hypänneet vain moninkertaiset arvokisakävijät Natalia Kilpeläinen-Bäck ja Heli Koivula-Kruger.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen