Categories
Artikkelit

Omatoiminen laivanrakentaja haluaa vammaisaluksensa Saimaalle ensi keväänä Keijo Postareff on rakentanut omin käsin laivoja jo 30 vuotta.

LAPPEENRANTA. Keijo Postareffin ajatus on kuljettaa vammaisia heille soveltuvalla aluksella Saimaan vesistöalueella.Aluksen tarkoitus on tarjota liikuntavammaisille ja muille erityisryhmille mahdollisuus viettää aikaa laivalla ja Saimaalla. Laivan ohessa olevalla lautalla matkustajat voivat kalastaa.Postareff on tehnyt tätä laivaa jo 15 vuotta. Mies on kerännyt tarpeita milloin mistäkin.- Moottorin ostin Hollolasta.Postareff itse kutsuu Maija-laivaansa tukialukseksi. Sen pituus on 31 ja leveys seitsemän metriä.Postareff on tehnyt aluksen yhteyteen yhdistetyn onki- ja pelastuslautan.- Siinä on omat loossinsa pyörätuoleja varten. Tulipalon sattuessa siihen voi evakuoida matkustajat turvallisesti.Onki- ja pelastuslautta on varustettu perämoottorilla.POSTAREFF tarvitsee varoja toiminnan aloittamiseen. Rahaa vievät muun muassa laivan telakointi, loppuunvarustelu ja rekisteröinti.Mies etsiikin tällä hetkellä kummeja, jotka tukisivat toimintaa rahallisesti. Ensimmäiseksi kummiksi lupautui Auto-Sunin toimitusjohtaja Tapani Suni.Postareff kertoo tehneensä laivan palkka- ja eläketuloillaan.Postareff sanoo, että laiva on varattu ensisijaisesti kummitoimintaan osallistuville. Muutkin laivalle toki pääsevät.- Rekisteröin aluksen vähintään noin viidellekymmenelle ihmisille.Kummitoiminnan lisäksi yhdistys ottaa vastaan kertalahjoituksia.Postareff on ollut asian vuoksi yhteydessä Merenkulkulaitokseen jo vuosia. Miehen mukaan se on näyttänyt vihreää valoa.Toiminta on tarkoitus aloittaa ensi keväänä.LAIVANRAKENTAJAN lähipiirissä ei ole vammaisia.- Näin Savonlinnassa vuonna 1991, kun pyörätuolissa olijaa nostettiin kuorma-auton nosturilla laivaan. Tuli sade ja avustajat heittivät pressun pyörätuoliasiakkaan päälle ja menivät sisään. Puolen tunnin kuluttua sanoin laivan kipparille, että tuo onneton kastuu pressun allakin. – Kippari vastasi, että laivat ei ole tehty vammaisia varten. Sanoin silloin, että historia tulee osoittamaan, että teen ihmisarvoisen kuljetuksen Saimaalle. Lisäksi, olen varmaankin koulukiusattu. Siitä kai tulee empatia heikompia kohtaan.Postareff on tehnyt laivoja jo kolmekymmentä vuotta. Maija on hänen neljäs aluksensa. Maija-nimi on Postareffin kunnianosoitus ihmissuhteelle. Mies teki kaksi laivaa Maija-Liisan kanssa. Lisäksi Postareff suunnittelee jo seuraavaa alusta. Zonk-nimellä aloitettavasta laivasta on jo pienoismalli valmiina.- Pienoismallin tekeminen on yhtä isotöinen kuin oikeankin teko, seitsemänkymppinen Postareff naurahtaa.Kuka? Keijo ”Kepe” Postareff. Asuu Lappeenrannassa tyttärensä luona. Tehnyt laivoja omalla kustannuksellaan 30 vuotta. Työskennellyt Norjassa öljytuotealalla. Työskennellyt Suomessa muun muassa myyntimiehenä ja laserterapeuttina. Haluaa aloittaa ensi keväänä liikuntavammaisten ja erityisryhmien kuljettamisen Saimaalla. Saimaan vammaisalusyhdistyksen kotisivu on verkko-osoitteessa www.personal.inet.fi/yhdistys/kepe/

Teemu Saintula

Kirjoittaja: