Categories
Artikkelit

Pien-Saimaan pohjasta porataan historian jälkiä

Pien-Saimaan kunnostuksen esiselvityshanke on edennyt rivakasti kesällä.

JOHANNA SJÖHOLM

Pien-Saimaan kunnostushanke on nytkähtänyt kesän aikana tehokkaasti käyntiin. Riutanselän pohjasta on porattu sedimenttinäytteitä, joista selvitetään olosuhteiden muutoksia Pien-Saimaalla vuosikymmenten takaa.

– Tutkimme, onko historia jättänyt jälkiä pohjaan ja onko näillä tapahtumilla ollut järvelle jonkinlaisia vaikutuksia. Näkyykö esimerkiksi teollisen tuotannon aloittaminen tai maatalouden intensiteetti sedimenttikerroksissa, selventää Pien-Saimaan kunnostuksen esiselvityshankkeen (Pisa) projektisihteeri Raija Aura.

Analyysi Riutanselän näytteistä valmistuu syys-lokakuussa. Rahan riittäessä sedimenttinäytteitä porataan vielä Maavedeltä ja Sunisenselältä.

Sedimenttikerrosten analysoimisen lisäksi Riutanselällä ja Maavedellä selvitetään järven rehevyystasoa. Pohjaan on laskettu sedimenttikeräimet, jotka nostetaan ylös elokuun puolenvälin jälkeen.

– Selvitämme, kuinka paljon pohjaan laskeutuu sedimenttiä ja millaista ainesta se on.

Lisäksi Pien-Saimaalla tehdään kesän aikana muun muassa hulevesi- ja ojavesitutkimusta.

Hankkeen tavoitteena on selvittää syyt läntisen Pien-Saimaan veden laadun heikentymiseen ja koota tietoa kunnostustoimien pohjaksi.

l l l

Pisa-hankkeesta järjestetään yleisötilaisuus Lappeenrannan kaupungintalon valtuustosalissa 17. elokuuta klo 17-20.30. Tilaisuudessa esitellään muun muassa kesällä tehtyjä tutkimuksia ja niiden tuloksia mahdollisuuksien mukaan. Lopuksi on aikaa keskustelulle ja kysymyksille. Palautetta, kysymyksiä ja kommentteja aiheesta voi lähettää etukäteen osoitteeseen raija.aura@lappeenranta.fi.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm