Categories
Artikkelit

Puttonen muistuttaa kuntien ahdingosta

JYRKI NUOTTIMÄKIETELÄ-KARJALAN liiton maakuntajohtaja lähettää terveisiä elokuun budjettiriihelle. Viestin sisältö selkeä: kunnat tarvitsevat lisää rahaa.- Kuntaministeri Mari Kiviniemi on sanonut, että kunnille on saatava vähintään 200 miljoonaa euroa lisää rahaa.Puttonen kannattaa tarjousta, koska kunnat ovat etulinjassa, kun ajatellaan kansalaisten peruspalveluja. Siksi kuntatalouden turvaaminen on hänen mielestään nyt erittäin tärkeää.Puttonen muistuttaa valtion 13 miljardin velanotosta, mikä on hirvittävän iso määrä. Sieltä ehkä riittää kunnillekin jotain.- Odotan budjettiriiheltä jonkinlaista kädenojennusta kunnille. Jos mitään ei tule, se on kuin komennus kunnille, että korottakaa veroja.Kuntarahoituksesta Puttosen kanssa samoilla linjoilla on Lappeenrannan apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski.- Kuntien asiaan on palattava budjettiriihessä. Sieltä kunnat toivovat apua, koska valtion ohella myös ne velkaantuvat ja joutuvat siksi nostamaan veroprosenttejaan.Kuntatalouden ohella toinen iso kysymys Puttosen mielestä on, miten metsäteollisuuden kilpailukyky turvataan.- Metsien hoitoon ja puun saatavuuteen liittyvää rahaa budjettiin oli kirjattu noin 70 miljoonaa euroa. Lisäksi on keskusteltu, miten muuten metsäteollisuutta voidaan auttaa, esimerkiksi Tekesin momenttien kautta.Alueellisia määrärahoja ajatellen Puttosen mielestä on merkittävää kuitenkin se, että Etelä-Karjalassa on parhaillaan menossa maan suurin tietyömaa, jonka jatkorahoitus on turvattu. Hän pitää sitä taloudellisen taantuman aikana isona asiana koko maakunnalle.- Muita avauksia väyläpuolelle ei odotettukaan. Muut liikennehankkeet ovat hyvässä suunnitteluputkessa, enkä ole niiden tulevasta rahoituksesta kovin huolissani, Puttonen sanoo.

Jyrki Nuottimäki

Kirjoittaja: