Categories
Artikkelit

Taustavaikuttaja jättää kentän tyytyväisenä saavutuksiinsa

Harmaaksi eminenssiksi kutsuttu Hannu Äikäs uskoo edelleen demokratiaan ja EU-hankkeiden siunauksellisuuteen.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupungin EU-asiamies Hannu Äikäs on kiinnostava persoona. Hän ei ratsasta julkisuudella, mutta miehen tuntevat tietävät, että melkoisesta vaikuttajasta on kysymys.

Jotain kertoo sekin, että kun Äikäs perjantaina lähti eläkkeelle, hänen työnsä jaetaan jatkossa viiden ihmisen vastuulle. Neljänkymmenen vuoden virkaura kaupungin eri tehtävissä on kuitenkin vain toinen puoli miehen kulissien takaisesta vaikuttamisesta.

Toisen uran Äikäs on tehnyt politiikassa. Hän liittyi SDP:n Lappeenrannan työväenyhdistykseen 1971 ja oli SDP:n Kymen piirin puheenjohtaja 1993-2004. Demarien EU-parlamenttiryhmän avustajana Äikäs toimi 1995-2004.

Silti hän ei ole koskaan ollut kaupunginvaltuustossa. Äänet vaaleissa eivät ole riittäneet.

– Olen aina ollut huono esiintymään. Minun pitää edelleen pakottaa itseni puheiden pitoon, Äikäs kertoo ja vakuuttaa, ettei ole harmissaan kunnallisvaalituloksistaan.

Ja miksi olisikaan, kun on muissa poliittisissa luottamustehtävissään saanut istua nokikkain Mihail Gorbatsovin ja monien muiden ulkolaisten ja kotimaisten huippupoliitikkojen kanssa.

TAUSTAVAIKUTTAJA Äikäs myöntää kysyttäessä, että poliittiset päätökset linjataan kulisseissa eikä valtuustokokouksissa.

– Ehkäpä se niin menee, hän naurahtaa, kuitenkin hyväntahtoisesti.

Äikäs nimittäin uskoo edelleen vahvasti kunnallisdemokratiaan, vaikka politiikkaa tehdään myös julkisuuden ulottumattomissa.

Hän sanoo, että kaupungin virkamieskunta, joka asioita valmistelee, on hyvää ja ammattitaitoista. Äikäs muistuttaa myös, että kaupunginhallitus linjaa päätösten sisällön.

– Ymmärrän kritiikin julkisuuden puutteesta valmistelussa, mutta monia asioita esitellään päättäjille kalvoasioina ja iltakoulussa ennen päätösesityksiä. Niistä ei tehdä julkisia dokumentteja vaan ne ovat tietoa, jota poliitikoille jaetaan päätösten pohjaksi.

Äikäs torjuu ajatuksen, että kaupunginvaltuusto on vain kumileimasin.

– Kyllä valtuustoryhmille esitellään asiat ennen kokousta.

KAUPUNGIN EU-asiamiehenä Äikäs on ollut vuodesta 2000. Sitä ennen hän oli 18 vuotta kaupungin tonttiasiamies.

Äikäs innostui EU-asioista yhtenä ensimmäisistä 1991 ollessaan Genevessä opiskelemassa. Hän joutui perehtymään ILO:n ja silloisen EU:n yhteistyöhön ja kipinä syttyi.

Tonttiasiamies ryhtyi kotiin palattuaan selvittelemään hankerahojen saloja ja saatavuutta. Ensin muun työn ohessa ja sitten virkaan nimitettynä.

Tavallinen kaupunkilainen on usein ihmeissään lukiessaan, että taas on myönnetty satoja tuhansia ja joskus miljoonia euroja johonkin EU-hankkeeseen. Monet niistä vaikuttavat olevan kaukana kaikesta todellisuudesta.

Hannu Äikäs ei koskaan ole epäillyt EU:n aluepoliittisten hankkeiden merkitystä ja vaikuttavuutta. Eikä sellainen kai sopisikaan toimenkuvaan.

– Niiden ansiosta Etelä-Karjalassa ja Lappeenrannassa on tehty paljon merkittäviä asioita. Maakunnan asema on parantunut valtakunnallisesti ratkaisevasti. Ennen EU-jäsenyyttä tänne ei aluepoliittisia rahoja tippunut.

ÄIKÄS myöntää, että osa hankkeista on riskinottoa julkisella rahalla. Osa riskeistä myös toteutuu. Hänen mielestään niin kuitenkin pitää toimia, jos halutaan löytää uusia oivalluksia työpaikkojen ja hyvinvoinnin lisäämiseen.

– Kaupungin omarahoitus hankkeisiin tapahtuu aina kaupungin omien strategioiden perusteella. EU-tukien käytössä on lisäksi tiukat säännöt, hän sanoo ja läväyttää pöytään yli satasivuisen, englanninkielisen säännösoppaan.

Äikäs puolustaa tomerasti Venäjälle suuntautuvia, miljoonia nieleviä hankkeita. Puheessa vilisevät innovaatio- ja palvelukeskukset, yritysten etabloitumiset ja komiteat.

– Me luomme sinne väyliä yrityselämän ja tutkimuksen tarpeisiin.

Äikäs pitää tärkeänä myös kaupungin yhtiöiden roolia elinkeinopolitiikan toteuttajana. Hän myöntää tiedonkulun ongelman, mutta antaa ymmärtää, että tiedotusvälineetkin voisivat harjoittaa välillä itsekritiikkiä.

HARMAAKSI eminenssiksi usein tituleerattu Äikäs vakuuttaa viimeisenä työpäivänään, että hänellä eivät ole menneet poliitikon ja virkamiehen roolit sekaisin.

– Olen pitänyt rajan selvänä. Kukaan ei ole ikinä voinut väittää, että siinä nyt demaripoliitikko Äikäs yrittää olla puolueeton virkamies.

Seuraava projekti on miehellä jo kirkkaana mielessä.

– Yritän olla lapsenlapsille mahdollisimman hyvä äijä.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

Hannu Äikäs syntyi ja varttui Lappeenrannan Linnoituksessa. EU-hankerahojen haaliminen Linnoituksen alueen entisöintiin onkin ollut miehelle mieluisa tehtävä.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen